Лекарите от ТЕЛК - Русе готови да хвърлят оставки

0
На лекарите от ТЕЛК се налага да връщат големи суми при отменени решения
На лекарите от ТЕЛК се налага да връщат големи суми при отменени решения

Русе, Сливен и Хасково - тези три града застават зад лекарите от ТЕЛК - Пловдив, които подадоха колективна оставка. Причината беше решението лекарите да възстановяват от джоба си отпуснати инвалидни пенсии, ако съдът отмени решението на ТЕЛК-а.

Към момента 15 лекари от ТЕЛК в Пловдив са подали молби за освобождаване.

По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова сумите, които връщат санкционираните медици, са по над 3000 лв. и са им директно удържани от заплатите. "Те биха могли да бъдат разсрочени във времето, когато бъдат осъдени, защото на тези хора трябва да им остане заплата, с която да живеят", обясни тя, цитирана от в. "Сега".

Затова лекарският съюз иска промяна в кодекса за социалното осигуряване, който дава възможността на НОИ да налага персонални санкции на лекарите в ТЕЛК и НЕЛК за отменени медицински експертизи.

"В кодекса съществува парадокс, че се налага санкция на физически лица, а лекарите в ТЕЛК са служители по трудови правоотношения. Но пък не се налагат глоби на лечебното заведение, в което работят", коментира Павлова. По думите й санкциите са незаконни, защото лекарите се глобяват, без да има доказателства, че умишлено са причинили щета на НОИ. Според нея в ревизионните актове никъде не се посочва коя разпоредба е нарушена.

На лекарите от ТЕЛК се налага да връщат големи суми при отменени решения, тъй като от 5 години законът дава възможност НОИ да започне да изплаща инвалидна пенсия 3 месеца след решението на ТЕЛК. Тези три месеца е срокът, в който решението може да се преразгледа от НЕЛК при евентуално обжалване. Националната комисия обаче е претрупана и често решенията се бавят по година и половина и така се стига до това лекари от ТЕЛК да връщат големи суми след време.

Ако завалят оставки, системата на ТЕЛК ще бъде блокирана и нуждаещите се от освидетелстване ще останат без оценка за трудоспособността си, поясни Павлова. Тези лекари, които останат да работят, е възможно да подходят изключително прецизно и да дадат по-нисък процент на пациентите.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари