Болни русенци стоят без пари с месеци, докато излезе решението им за ТЕЛК

6
Хората с нисък социален статус умират, алармира русенка
Хората с нисък социален статус умират, алармира русенка Видео: Русе Медиа

Хората с нисък социален статус умират, алармира русенка

Решенията за ТЕЛК в Русе се бавят с месеци, оплакаха се русенци, предава Русе Медия. Това оставя трудоустроените без доходи, докато чакат документите си. От здравните институции признават, че има забавяне заради липса на лекари и много желаещи да получат ТЕЛК решение. За съжаление този проблем го има в цялата страна, споделят медици.

Петя Иванова е онкоболна с придружаващи заболявания. Подала е документи за подновяване на ТЕЛК-а си преди девет месеца. „Няма пенсия, няма пари, няма доходи. Губим интеграционните добавки, картончето за паркиране също изтича с датата на ТЕЛК-а, а аз не мога да вървя. Ако нямам съпруг, аз съм на произвола. Хората с нисък социален статус умират, нямаш никакви доходи. Чакаш на една пенсия“, казва русенката.

В подобно положение са още стотици хора, които чакат решенията на двете комисии в Русе. Веселка Карагьозова, баба на дете със специални потребности, споделя, че докато излезе новия документ, се налага родителите сами да купуват скъпите лекарства. „Нерви хабиш, ходиш, молиш се като просяк. Никой не иска да е болен, никой най-вече децата ни да бъдат болни“, казва жената.

Малко и пренатоварени лекари и все повече желаещи да бъдат освидетелствани бавят работата на комисиите. Д-р Чавдар Вълчев, директор „Медицински дейности“ в РЗИ - Русе, обяснява, че от края на 2022 г. досега около 2045 души са си подали документите за преосвидетелстване за двата състава. Отделно са хората, които искат за първи път да получат решение за нетрудоспособност. По инициатива на РЗИ - Русе е създадена лекарска комисия към Комплексния онкологичен център - Русе, но тя е по-специализирана. Въпреки това облекчава частично натоварването. „Трябва да се разкрият малко повече ТЕЛК-ове в държавните и в общинските лечебни заведения за болнична помощ. Другото е, както е в много страни, да се освидетелстват само хора, които са в трудоспособна възраст“, коментира д-р Вълчев.

Натовареността на лекарите в комисиите, които работят и извън тях, е един от проблемите. В момента председателят на една от двете комисии е в болничен и това донякъде също оказва влияние върху бързината на обработка на решенията. Болничните листи са натоварване, което забавя работата по останалата документация, тъй като там има срок, а от НОИ редовно ги обжалват и се налага да се обработват наново, отново в съкратен срок. От болницата в Русе търсят варианти да привлекат още лекари в ТЕЛК чрез заплащане, но към момента желаещи не се намират.

„Много сериозен проблем за Русе е, че специалистите по вътрешни болести са много малко. Това е една широка специалност, която почти вече никой не иска да специализира, директно минават в тесните специалности“, сподели Иван Иванов, изп. директор на УМБАЛ „Канев“ - Русе.

Само преди седмица правителството съобщи, че е прието Постановление за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.

С промяната на Правилника значително ще се съкрати срокът за произнасяне на териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) при оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане.

Чрез равномерното разпределение на процедурите по освидетелстване в страната, а разглеждане от ТЕЛК на случаен принцип, ще се постигне прозрачност, безпристрастност и бързина.

Все още не е ясно кога тези промени ще влязат в сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    14
    Бидон за Зеле, Колбаси от...
    Гледам, че такива като 123 (първия), най много мрът от злоба и безсилие.....Да ви е сладко...
  • -2
    13
    до 7
    До Колко да не са те подменили целия за тия пари защото за чакане 10 месеца и сменена тазобедренна става - 35 лв. защото пенсията е голяма така е в България
  • 7
    12
    дд
    Предлагам всички замесени лекари да останат и те за същият период без заплати,това бавене е предпоставка за корупция и изнудване на хора !!!
  • -2
    11
    ПП ДБ ДПС ГЕРБ СДС
    " Бързата работа срам за майстора " . Нека да има хляб и за попа , и той е човек.
  • -1
    10
    123
    Споменах ли, че освен ППрастки трол, съм и реален ППраст ? Ако има такива като мен, да ми пишат на лични!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари