Мащабен преврат за установяване на монархическо управление е готвен в Германия

2
Арестуваните заговорници са с имперски и нацистки възгледи, с желание да сложат начело на Германия член на кралското семейство с титлата "принц"
Арестуваните заговорници са с имперски и нацистки възгледи, с желание да сложат начело на Германия член на кралското семейство с титлата "принц" Снимка: БГНЕС

Арестуваните заговорници са с имперски и нацистки възгледи, с желание да сложат начело на Германия член на кралското семейство с титлата "принц"

Германската полиция осуети мащабен заговор за преврат и установяване на монархическо управление по модела на империята от 1871-ва година, известна като Втория Райх. Арестувани са 25 души от две конспиративни движения с имперски и нацистки възгледи. Арести са извършени в Австрия и Италия.

Заговорниците планирали да щурмуват Бундестага и да сложат начело на новата държава бивш член на германското кралско семейство, който използва титлата принц. Той дори потърсил контакти с Русия, но не получил подкрепа за каузата си, предава БНТ.

Над три хиляди полицаи проведоха 130 операции в 11 федерални провинции на Германия. Заговорниците споделяли конспиративните теории за дълбоката държава на движенията "Граждани на Райха" и QAnon, участвало в щурма на американския Конгрес в началото на миналата година.

Задържан е 71-годишен несъстоял се нов лидер на Германия, който се самотитулова като принц Хайнрих XIII. Друг основен заподозрян е лидер на военното крило на организацията - Рюдигер фон Пе. В заговора са участвали няколко резервисти и действащ военен от елитната част на Бундесвера KSK, която беше реформирана основно заради инциденти от крайнодясно естество.

"От една страна има относително конкретни планове кой какво да прави в евентуално ново правителство. Това звучи малко налудничаво. Но според разследването има и военно крило. То включва бивши военни от Бундесвера с достъп до оръжие, с подготовка в специалните сили. Според следователите именно те представляват заплаха", каза Франк Браутигам - правен експерт от ARD.

Подготовката за преврата е започнала в края на ноември миналата година. Участниците - около 50 души, са започнали да набавят оръжие и оборудване, да набират нови членове, предимно сред военни и полицаи, и да се упражняват в стрелба. Съзнавали са, че действията им ще предизвикат смъртта на хора, но определяли този сценарий като "необходима междинна стъпка" за промяна на системата.

"Тревожно е, че това не са глупави хора. Имат академично образование, притежават известен опит, имат достъп до оръжие, информация и контакти. Всичко това прави случая особено опасен", каза Себастиан Фидлер - експерт по вътрешна политика.

Сред задържаните е руска гражданка, която от името на така наречения принц е потърсила контакти с руски представители без данни за резултат.

"Това е вътрешен проблем на Германия, самите те го казаха. Не може да става въпрос за някаква руска намеса. Научихме за случая от медиите и нямаме какво да кажем по въпроса", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Германските власти посочиха, че разкритият заговор дава поглед върху бездната на терористичната заплаха от движението "Граждани на Райха". Според германските служби то обхваща 21 хиляди души, пет процента от тях са крайнодесни екстремисти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    3
    Името
    Слава на героите. Промяната започна, беше въпрос на време.
  • 3
    2
    плюс-минус
    А тук да правиш каквото и както си искаш с бюлетините и с машините за гласуване, какво е?
  • 2
    1
    Дитрих Екхарт
    Германският Райх е жив!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари