Мързелуването през уикенда не може да навакса липсата на сън

1
Почивката през уикенда може да не противодейства напълно на отрицателното въздействие на недостатъчния сън през работната седмица
Почивката през уикенда може да не противодейства напълно на отрицателното въздействие на недостатъчния сън през работната седмица

Почивката през уикенда може да не противодейства напълно на отрицателното въздействие на недостатъчния сън през работната седмица

Много хора вярват, че наваксването на пропуснатия сън през уикенда може да намали неблагоприятните последици от недоспиването през делничните дни. Последните изследвания обаче показват, че почивката през уикенда може да не противодейства напълно на отрицателното въздействие на недостатъчния сън през работната седмица върху здравето на сърцето, пише Актуално.

Проучване, проведено от екип изследователи, изследва навиците на сън и сърдечносъдовото здраве на група участници за продължителен период от време. Участниците са разделени на две групи: такива, които постоянно са имали достатъчно сън през седмицата, и такива, които са изпитвали загуба на сън през делничните нощи и са се опитвали да компенсират това, като са спали по-дълго през почивните дни.

Резултатите разкриват, че макар последната група да е успяла да възстанови част от недостига на сън през уикенда, това възстановяване не е било достатъчно, за да компенсира напълно сърдечносъдовото натоварване, причинено от недостига на сън през нощта. Изненадващо е установено, че възстановителният сън през уикенда подобрява само минимално някои аспекти на сърдечното здраве, като показатели като кръвно налягане и вариабилност на сърдечния ритъм показват само ограничено подобрение.

Предполага се, че вътрешният часовник на човешкото тяло, известен като циркаден ритъм, играе решаваща роля за това явление. Нарушенията, причинени от непостоянния режим на сън - късно лягане през делничните вечери и преминаване към по-ранен сън през уикендите - могат да доведат до това, което изследователите наричат "социално забавяне". Тази промяна във времето за сън може да се отрази неблагоприятно на метаболитните процеси, имунната функция и цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Тези констатации подчертават значението на поддържането на редовен график на съня и осигуряването на достатъчно сън всяка нощ за насърчаване на оптимално сърдечно здраве. Вместо да разчитате единствено на наваксване на съня през уикенда, експертите препоръчват да се стремите към балансиран и последователен режим на сън през цялата седмица. Това не само подобрява сърдечносъдовото здраве, но и оказва положително въздействие върху цялостното благосъстояние, когнитивните функции и ежедневната продуктивност.

В свят, в който натоварените графици и взискателният начин на живот често могат да нарушат времето за сън, поставянето на хигиената на съня като приоритет става изключително важно. Създаването на благоприятна за сън среда, практикуването на техники за релаксация и приемането на последователни часове за сън и бодърстване са стъпки, които заедно могат да допринесат за по-здраво сърце и по-добро общо здраве.

Въпреки че почивката през уикенда може да осигури известно облекчение от недостига на сън през делничния ден, тя не може да неутрализира напълно неблагоприятните последици от загубата на сън през нощта върху сърдечносъдовото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари