Марк Зукърбърг: Постоянно правим грешки и вземаме решения, с които хората не са съгласни

0
Има идея за органи на трети страни да поставят стандартите, управляващи разпространението на вредно съдържание
Има идея за органи на трети страни да поставят стандартите, управляващи разпространението на вредно съдържание Снимка: Getty Images / Guliver

Предлага правителствата да поставят стандарти в 4 области, по които компаниите да се ръководят

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг призова за нови глобални регулации в интернет в открито писмо в събота.Зукърбърг препоръча въвеждане на всеобщи правила срещу езика на омразата и съдържанието с насилие, намесата в избори, злоупотреба с личните данни, пише Bloomberg.

В писмото, публикувано във Washington Post, в акаунта му във Фейсбук и във Facebook Newsroom Зукърбърг казва, че компанията иска регулации, които да определят кое съдържание е забранено, изискващи изграждането на системи, които да могат да го ограничават до минимум.

„Имаме отговорността да пазим хората в безопасност в нашите услуги”, пише Зукърбърг.

"Това означава да решим кое се смята за терористична пропаганда, език на омразата и др. Ние постоянно преразглеждаме политиките си заедно с експерти, но според нас постоянно правим грешки и вземаме решения, с които хората не са съгласни”.

Facebook стана обект на разследвания от страна на различни правителства след новината преди около година, че позволява на личните данни на десетки милиони потребители да бъдат споделяни с консултантската компания Cambridge Analytics.

През март тази година социалната мрежа бе критикувана затова, че се е забавила да свали излъчване на живо на нападенията в две джамии в Нова Зеландия.

„Технологията е важна част от живота ни и компании като Facebook носят огромна отговорност. Всеки ден вземаме решения кой език е език на омразата, какво е политическа реклама и как да предотвратяваме сложни кибератаки. Това е важно за безопасността на нашата общност. Но ако ние започнахме от нулата, не бихме искали да караме компании да вземат сами подобни решения.

Вярвам, че имаме нужда от по-активната роля на правителствата и регулаторите. Чрез осъвременяване на правилата за интернет можем да запазим най-доброто в него – свободата на хората да се изразяват и на предприемачите да правят нови продукти, докато пазим обществото от по-големи злини”, пише Зукърбърг.

Той предлага нова регулация в 4 области:

Зловредно съдържание Намеса в изборите Лични данни Пренос на данни.

„Законодателите често ми казват, че имаме твърде голяма власт над словото и да си кажа честно, аз съм съгласен с това. Започнах да мисля, че не би трябвало да вземаме толкова важни решения относно /свободата/ на словото сами. Затова Facebook създава независим орган, пред който потребителите могат да обжалват решенията на социалната мрежа."

Зукърбърг признава още, че работи с правителствата, включително с Франция в „осигуряване на ефективността прегледа на съдържанието в системата”. Като признава, че е „невъзможно да се отстрани цялото зловредно съдържание от интернет”, Зукърбърг иска „по-стандартизиран подход”.

„Има идея за органи на трети страни да поставят стандартите, управляващи разпространението на вредно съдържание и да оценяват компаниите според тях”.

Избори

За изборите Зукърбърг изброява стъпките, които Facebook е предприел за подобряване на услугата като правила за политическа реклама и търсене в бази данни за такива реклами, но посочва, че остава доста неясни области при определяне кое съдържане е реклама и кое не е.

Посочва, че съществуващото законодателство относно политическите разходи често е ориентирано към самите кандидати, а не към организациите, защитаващи определи каузи и посочва, че законите би трябвало да бъдат осъвременени, за да обърнат внимание на „реалността на заплахите и да поставят стандарти за цялата индустрия”.

Лични данни

Относно регулацията за личните данни Зукърбърг подкрепя пакет от регулации, подобни на европейския GDPR и казва, че „би било добре за интернет, ако повече страни приема регулации като GDPR като обща рамка”. Освен това казва, че тези регулации „защитават правото на избор от потребителя как се използва информацията му” и трябва да включват начини за санкциониране на компании при нарушения”.

Накрая отбелязва, че тези всеобщи регулации, които предлага би трябвало „да гарантират принципа на преносимост на данните” и да позволяват на хората да преместват информацията си от услуга на услуга и че трябва да има общ стандарт, който компаниите да ползват.

Източник: Bloomberg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари