Мария Петрова: Болница ”Лозенец” не е единствената, в която има такива луксове

0
Адвокатът припомни скандала с трансплантациите
Адвокатът припомни скандала с трансплантациите Видео: NOVA

Тя и д-р Спас Спасков коментираха скандала с луксозния апартамент

След скандала, разтърсил бившата правителствена болницаЛозенец” – кой и как контролира какво оборудване е допустимо в държавно лечебно заведение. Преди дни ви разказахме за жилището фантом, което се намира на територията на здравното заведение, обзаведено е скъпо и до момента е било под ключ.

Най-възмутителното е кратката ни памет. Преди няколко години излезе доклад, който показа, че в помещенията на бившата правителствена болница е имало видеонаблюдение и звукозаписи. Да ви припомня скандала с трансплантациите. Нищо не се случи там. Винаги е имало протести при смяната на ръководството на тази болница”, коментира в ефира на NOVA д-р Мария Петрова, адвокат, специалист по медицинско право.

Тя обясни, че информацията за здравословното състояние на човек е чувствителна и тази информация е регламентирана. „Не може да има без съгласието на хората камери в болнични стаи и операционни”, заяви д-р Петрова.

Тя припомни скандала с трансплантациите. „Спомняте си, че излезе информация, която не беше опровергана, че висш държавен служител е прескочил реда за трансплантиране, че в тази болница са трансплантирани хора против закона, по начин, много наподобяващ търговията на органи. Между 50 и 100 фиктивни хоспитализации, с които беше точена Здравната каса. Какво се случи с всички тези случаи?”, попита адвокат Петрова.

В дните, в които Здравната каса е оглавявана от човек, за който преди 10 години стана ясно, че е в конфликт на интереси и е сключвал договори със свои близки, не можем да очакваме тези хора да упражняват контрол. Това е публично, плати си глобите, възстанови едни суми”, каза д-р Петрова.

Това не е единствената болница, в която има такива луксове. Чувала съм и за други. Ако разпитате, ще откриете подобни луксове”, заяви адвокат Петров.

В „Пирогов” със сигурност нямаше такова нещо, поне аз докато работех”, каза д-р Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов”.

Според него е недопустимо подобно нещо в една болница. Разбира се има място където лекарите да отпуснат.

Документите ги има. Търсенето на документи трябва да се прави от този, който знае къде. Най-вероятно тези, които дотук са ги търсили, не знаят. Най-вероятно такива документи имат и дубъл”, коментира д-р Спасков.

Скандалът излиза във време, в което има апетити за овладяване на Медицинския факултет на СУ. Тези скандали стават публични, защото нечий интереси са засегнати”, коментира адвокат Петрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари