Мария Иванова-Тодорова: Днешните деца търсят технологиите навсякъде и учителите трябва да са по-гъвкави

0
Учителят трябва да е по-мотивиран към новото, по-модерен, по-комбинативен, каза директорът на СУ "Васил Левски" в Русе
Учителят трябва да е по-мотивиран към новото, по-модерен, по-комбинативен, каза директорът на СУ "Васил Левски" в Русе Снимка: Dunavmost / архив

Учителят трябва да е по-мотивиран към новото, по-модерен, по-комбинативен, каза директорът на СУ "Васил Левски" в Русе

Интересът на децата е различен отпреди години. Днешните деца са родени с технологиите и търсят технологиите във всяко нещо. Бързо се разконцентрират, като по тази причина учителят трябва да е по-гъвкав и да им заостря вниманието към различни теми. Учителят трябва да е по-мотивиран към новото, по-модерен, по-комбинативен, каза в интервю за БТА Мария Иванова-Тодорова, директор на Средно училище "Васил Левски", което е най-голямото учебно заведение в Русе.

Прагът на училището днес ще прекрачат 136 първокласници, разпределени в шест паралелки.

"Готови сме за първия учебен ден. Извършихме текущи ремонти, освежаване на сградата, подмяна на мебели по класните стаи", каза Тодорова, която е директор на училището от година, а преди това 13 години е била учител по компютърни науки.

„В сравнение с миналата година броят на първокласниците е същият. Демографската криза в момента дава отражение във всички учебни заведения в областта. Много семейства заминават за чужбина с децата си. В същото време обаче е налице и тенденция на вътрешна миграция - от малките населени места към Русе, продиктувана от възможностите, които дава големият град за обучение и работа“, обясни Тодорова.

В СУ "Васил Левски" учат 1400 ученици - от първи до дванадесети клас.

"Няма недостиг на учители в нашето училището. Техният брой е 120", казва Тодорова.

Интересът към китайския и японския език се увеличава с всяка изминала година

В гимназията от 17 години се изучава китайски и японски език.

"Интересът към двата езика се увеличава с всяка изминала година. Около 400 деца изучават китайски и още толкова японски език. Обучението започва още от първи клас. В началната степен на образование учениците се запознават с културата на двете страни, пеят песнички и рецитират на китайски и японски. Интензивно двата езика се изучават след осми клас", обясни Тодорова.

По думите ѝ стилът на преподаване на учителите и изучаването на историята и културата на двете държави водят до по-голям интерес у учениците към двата езика. Обучението при най-малките протича под формата на игра, а при големите вече са застъпени и много практически дейности.

"Например в часовете по китайски език има калиграфия, изработка на възли, маски, традиционна китайска кухня. Под огромен интерес протича и вече традиционното за нашето училище състезание "Пей с мен на китайски език", където всяка една от паралелките представя песни на китайски език. Ежегодно наши ученици се явяват и на националното състезание "Китайски езиков мост", както и на конкурс по японски език. В последните две години двама ученици спечелиха стипендия за краткосрочно обучение в Китай, а през тази година имаме ученик, който ще се обучава и в Япония. Училището бе удостоено през миналия месец с почетна грамота на министъра на външните работи на Япония за изключителни постижения в популяризирането на японския език и култура за 2023 година. В училището ни преподават трима учители по китайски език и двама по японски език", каза Тодорова.

Тя обясни, че всяка година в училището идват и доброволци от Китай и Япония, които оказват голяма помощ на учениците в усвояването на езика, историята, културата и обичаите на двете държави.

Тодорова казва, че след като завършат училище, част от учениците продължават да изучават двата езика и в университети.

Училищната база е на ниво

По думите ѝ училищната база е на ниво.

"Училището разполага със Стая "Конфуций", както и оборудвани кабинети по китайски и по японски език. Имаме добра база и за изучаване на софтуерни и хардуерни науки. Училището е пионер в STEM обучението в града, едно от първите, които бяха одобрени по национална програма „Изграждане на училищна STEM-среда“. Имаме много богато оборудван STEM-център, в който се изучава роботика, програмиране на дронове, аерофотография, 3D-моделиране. По иновативен начин се обяснява как работи 3D-скенерът. Учениците могат да видят резултата от работата си „на живо“ с добавена стойност чрез 3D-принтиране. Чрез програмирането на различни програмируеми устройства могат сами да направят връзки между различни науки – химия, биология, физика. През миналата учебна година училището спечели приз за STEM-училище на България от EduTechFlag. Към настоящия момент сме кандидатствали за разширяване на STEM-центъра към природните науки - към биологията, химията, а също и към математиката", обясни Тодорова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Учител от Русе
    Стига сте се съобразявали с тези деца. Толкова много ги разглези системата, че ако трябва и вместо тях да учат учителите и сами да се изпитват. Да, технологиите са неотделна част от нас вече. Какво ли не правих с технологията, само и само да им улесня положението на децата - интерактивни уроци, домашни на файл, клипове, даже не им исках физически учебници, нито тетрадки. Часовете ми бяха 100% само лаптоп, телефон, проектор - нищо старомодно. И знаете ли, какво ? На децата пак не им се занимаваше да си учат урока или да си пишат домашното и да ми го пращат на файл, въпреки че 98% от времето са на телефона. Да, и 98% от времето в час висяха на телефона из фейсбук, тик-ток и подобни. И сега пак въпросът - защо, дори като модерната технология се въведе и всичко стана интерактивно и уроците са сгъстени, и млади ( близо до тяхното поколение ) учители са по-напред с материала - защо на децата отново не им се занимава и са си същите, както и като бяха с физически учебници и тетрадки ? Явно проблемът не е модернизацията, а в мързела и непукизма. Образователната система знае много добре къде е проблемът, но предпочита да каже, че външните условия са виновни, защото иначе ще настрои срещу себе си много ученици и родители и ще загуби пари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари