Мария Габриел: Русе отново е новатор

0
Първата точка за обществен безжичен интернет вече работи
Първата точка за обществен безжичен интернет вече работи Видео: Русе Медиа

"Искам да поздравя Русе, защото отново е новаторРусе се пребори при първата покана да бъде не само сред първите поканени, но и след селекционираните по инициативата WiFi4EUПонястоящем България като брой общини е втора в Европа. Трябва да свикнем, че благодарение на предприемчивостта и на духа ни ще продължим да бъдем в горната част на таблицата в ЕС", каза Мария Габриел, която е българският еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество в настоящия състав на Европейската комисия, предава Русе Медиа.

Това стана при официалното откриване на първия етап от проекта WiFi4EU.

Събитието се състоя пред надписа „Русе“ до символа на града – Паметника на свободата, на площад „Свобода“.

Тя пожела на проекта да даде видимост на невероятното културно богатство, което има да покаже Русе. Г-жа Габриел заяви, че проектът има големият потенциал да се превърне в история на успеха. „Нека продължим да работим за Русе и Европа“, завърши еврокомисарят.

Този безплатен и безжичен интернет дава възможност на община Русе да бъде в пряка връзка с останалите европейски общини и да е по-видима. Това е страхотна придобивка за русенци, най-вече за младите хора. По този начин изцяло се насърчава туризма“, отбеляза кметът на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на своя заместник Страхил Карапчански.

Направена бе демонстрация на качеството и скоростта на връзката. Предстои осигуряване на безплатен интернет на площад „Батенберг“, Ларгото пред Операта, Парка на младежта /в района на Вазата/и кея след завършване на неговото обновяване с европейски средства.

Така Община Русе реализира успешно инициативата WiFi4EU. С получения ваучер на стойност 15 000 евро благодарение на българския еврокомисар тя осигури нова публична безжична мрежа за предоставянето на безплатен Wi-Fi достъп на обществени места на открито или на закрито, които вече са с променен облик благодарение на осъществените проекти с европейски средства, стана ясно днес.

Русе е областта с най-голям брой общини в Северен централен район, които спечелиха ваучер за безплатен безжичен интернет. Мрежи ще има в 75% от общините поради инициативността на местната власт, която осъзнава перспективите пред развитието на цифровото общество дори и в най-малките населени места на региона.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари