Мария Габриел иска процедурата спрямо Унгария да продължи

0
Целта според Мария Габриел е ясна – Европа да бъде лидер в световни процеси
Целта според Мария Габриел е ясна – Европа да бъде лидер в световни процеси

Българският еврокомисар се размина с позицията на евродепутатите от излъчилата я партия ГЕРБ.

"Казусът „Унгария“ е поредното доказателство, че европейските демократични принципи и ценности не са даденост – трябва да ги отстояваме." 

Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел във връзка с решението на ЕП за стартиране на наказателна процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности, свързани с правовата държава.

Необходимо е диалогът да бъде запазен с концентрация върху сложни, чувствителни, предизвикващи нееднозначни реакции теми, защото това може единствено да носи на ЕС сила, а не да го отслабва, коментира еврокомисарят.

„Дали става въпрос за Унгария или за друга страна, важното е, че това за ЕС е една червена линия. Не трябва да горим мостове – голямото предизвикателство е Европа да остане обединена, за да може да отстоява своето място на международната сцена. Процедурата изисква единодушие и е нормално по пътя за крайното решение да се чуе гласа на всяка държава членка, както и на различните политически групи в Европейския парламент. Това е най-демократичното в един обществен дебат“, обясни тя.

Еврокомисар Мария Габриел изрази очакване процедурата спрямо Унгария да продължи, както е зададена от Европейския парламент.

Ако европейците останат обединени и отстояват ценностите си при такива предизвикателства, тогава Европа не само ще закриля и защитава своите граждани, но и ще е активен играч на световната сцена, уточни тя. Целта според Мария Габриел е ясна – Европа да бъде лидер в световни процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари