Мария Габриел е на официално посещение в Йордания

0
Вицепремиерът ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II
Вицепремиерът ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II Снимка: Елена Николова/ БТА

Вицепремиерът ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пристигна в Хашемитско кралство Йордания, където е на официално посещение по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман ал Сафади, предаде БТА.

Целта на визитата е идентифициране на нови възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничество, основано на общи интереси и ценности. Последното посещение на външен министър на България в Йордания е било през 2018 г.

Вицепремиерът Мария Габриел ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания, в неделя.

В рамките на визитата ще бъде осъществено посещение в бизнес парк „Крал Хюсеин“- иновационен комплекс за местни, регионални, международни и стартиращи компании, разполагащ с най-съвременна мрежа за данни, комуникации и инфраструктура.

Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. На 9 октомври 2024 г. се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Фокус се поставя върху сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията.

В тази връзка през настоящата година страната ни има готовност да поеме домакинството на среща на върха в рамките на „Процеса Акаба“. Инициативата е започната от крал Абдула II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

Йордания се нарежда и сред традиционните търговски партньори на България в региона на Близкия изток и Северна Африка с потенциал за развитие. Търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество между двете страни датират от 1960 г. Страната е важен партньор на ЕС и НАТО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Тиквата
    Мара като се наобикаля да ходи в сараите да сяда в скута на Джейлян, че иначе нямаме подкрепата на рязаните в Парламата! ОПГ ГРОБ=ДПС завинаги! Анадънму? :)
  • 6
    1
    Майка си ли търси там?
    Ще ѝ чепкат въ́лната арабите ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Кое за жените шофьори е най-неприятното при паркиране?
- Свидетелите!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари