Манол Генов: Нещо в режима на комплексните разрешителни и контрола от страна на държавата в Русе куца сериозно

3
Наложени са санкции за милиони левове, но въпреки това замърсяването на въздуха продължава
Наложени са санкции за милиони левове, но въпреки това замърсяването на въздуха продължава

Нещо в режима на комплексните разрешителни и контрола от страна на държавата в Русе куца сериозно.

Това каза за Агенция "Фокус" заместник-председателят на Комисията по околна среда и води и народен представител от БСП Манол Генов след изслушването на министъра на околната среда в комисията за казуса с въздуха в Русе.

Показателно е от цялата хронология на проблема дали са били навременни и колко адекватни са действията на Министерството на околната среда и водите по повод контрола върху спазването на комплексното разрешително на въпросната фирма- замърсител“, каза още Манол Генов.

Той заяви, че умишлено не споменава имена, защото не е работа народните представители или министри да бъдат адвокати или обвинители, не е работа и на гражданите да съдят. „Те имат право да изискват от държавата си, в случая държавата има контролни екологични органи“, изтъкна народният представител.

Манол Генов обясни, че си е направил справка какво има на официалния сайт на РИОСВ- Русе по този казус.

Открих немалък списък от процедури, разрешителни и пр. Известна е и хронологията за наложени финансови санкции от порядъка от половин милион лева, най-високата до 20 000 лева, най-ниската. И въпреки това - промяна не е последвала, замърсяването продължава дълги години“, обясни Манол Генов.

Заместник-председателят на Комисията по околна среда изрази специално разочарованието си от това, което до момента е огласено като заключения и мерки от проверката, извършена наскоро от екоминистерството и изпратена лично от министър Емил Димитров.

Ние до момента така и нямаме възможността да сме запознати с пълния текст на констатациите и мерките от тази проверка. Ще бъде жалко, ако и кметът на Русе също не го е виждал като документ. Това, което открих отново на сайта на РИОСВ-Русе, е твърде общо, формално и откровено неуважително. А най-важното е, че не дава никакво основание да сме оптимисти, че този път проблемът с обгазяването на Русе и налагането на стриктен и системен мониторинг върху атмосферното замърсяване там ще бъдат трайно и качествено решени“, коментира Манол Генов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари