Манастири ни "дерат" с такса „паркинг”

0
Порочната практика в Гложенския манастир е да прибира по левче, дори от коли с инвалиден стикер
Порочната практика в Гложенския манастир е да прибира по левче, дори от коли с инвалиден стикер

Манастири ни дерат с такса „паркинг” дори автомобилът да е с инвалиден стикер.

Повечето от тях имат обособени и охранявани постоянно места за колите. Левчетата за престоя се плащат на наета от съответната обител фирма, която дава и касов бон. Има обаче и места, където парите се вземат, но не се дава финансов отчетен документ.

Иска се такса дори от колите с инвалиден стикер, установи проверка, предаде „Монитор”.

Такава е практиката в Гложенския манастир. На стотина метра от него жена със сигнално зелена жилетка и бадж с надпис „охраняем паркинг” събира по левче за всеки автомобил, спрял на един от двата неподдържани някогашни паркинга.

„Таксата” е фиксирана независимо от часовете престой. Фискален бон не се издава, жената няма и портативен касов апарат. Не всички посетители обаче й дават пари. Когато някои й поиска разрешителното и документ, удостоверяващ фирмата, охраняваща паркинга, тя не настоява за таксата и отминава.

"Не знам коя е фирмата, пратили са ме, събирам. То май манастирът има нещо взимане-даване, ама на мен ми не казват, оправдава се „служителката”, заваляйки българския. Пътят е с дупки, общината не го поглежда, та манастирът иска да го оправи с парите от паркингите", опитва да се измъкне тя.

От Гложенския манастир отказаха да коментират събирането на „паркинг” таксата.

"Паркингите са на манастира, той си наема хора да събират парите, общината няма нищо общо с това, коментира кметът на село Гложене Милчо Милчев. Има и други неща, от които туристите ни се оплакват, като например таксата за снимане", допълни Милчев.

5 лева е таксата за снимане в манастира с фотоапарат или телефон, 10 за кинокамера, установи репортерска проверка на „Монитор”.

Ценоразписът е закован на манастирската порта, за която се преминава през терасата на ресторанта, пристроен към стената на обителта.

Охраняемият паркинг при Троянския манастир пък е левче за цял ден, издава се квитанция. За автомобилите с инвалиден стикер и превозващите трудноподвижни възрастни хора пазачът вдига бариерата към вътрешния паркинг, който е безплатен.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари