Майка: В русенските училища няма комуникатори, които да помагат на невербалните деца

3
6-годишната Алис знае сто думи, повечето са на английски. Използва ги рядко и само вкъщи. Денят ѝ минава в редене на пъзели. Заради пандемията в момента Алис не ходи на училище
6-годишната Алис знае сто думи, повечето са на английски. Използва ги рядко и само вкъщи. Денят ѝ минава в редене на пъзели. Заради пандемията в момента Алис не ходи на училище Видео: БНТ

Днес отбелязваме Световния ден на детето, след подписването на конвенцията за правата на детето. По този повод ключови сгради светват в синьо с посланието да помислим за най-малките. Една от тях е НДК. Днес започва и кампанията на УНИЦЕФ "Глас за всяко дете".

6-годишната Алис знае сто думи, повечето са на английски. Използва ги рядко и само вкъщи. Денят ѝ минава в редене на пъзели. Заради пандемията в момента Алис не ходи на училище. Майка ѝ Рени е неотлъчно до нея, дори в час, когато посещава заниманията в предучилищното обучение, предава БНТ.

"В град Русе в нито едно от училищата няма различни видове комуникатори, които да помагат на невербалните деца да се изразяват", разказва Рени Иванова.

Самотната майка е личен асистент на детето. Посещават психолог и логопед. Кампанията на УНИЦЕФ ще осигури комуникатор - таблет, който Алис ще може да управлява само с поглед.

"Може да покаже, а таблетът да изкаже това, което тя не може: как се чувства, от какво има нужда, защото след образованието липсата на реч понякога е доста сериозен проблем - било то дали нещо го боли детето, от какво има нужда, от какво е изнервено", допълва майката.

Различни усложнения в развитието не позволяват на около 25 000 деца да общуват пълноценно. Включването на децата с проблеми в общуването в образователната система е предизвикателство.

"Повече от 150 деца ще се възползват от устройствата, които са нужни за тях. Ще получат такива устройства, които са необходими за тях, те могат да са базови, символни или високотехнологични", обяснява Снежана Радева, консултант по програмите за ранно детско образование към УНИЦЕФ.

Средства, които наистина са необходими за всяко едно дете според неговите конкректни нужди.

Зад каузата на УНИЦЕФ застават известни личности.

"Децата с увреждания имат нужда да бъдат част от нашето общество", заявява Владимир Ампов - Графа.

Тази кампания има за цел именно по някакъв начин да помогне и да подготви самите преподаватели и учениците за интегрирането на тези деца в тази среда.

За едно дете, което има какво да каже, една секунда е много. А понякога една секунда може да промени целия му живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари