Магистрала „Хемус“ трябва да бъде завършена до 2030 година

0
В пътните фирми работят над 20 хиляди души
В пътните фирми работят над 20 хиляди души

В пътните фирми работят над 20 хиляди души

"До 2030 г. ще бъдат завършени магистралите “Хемус” и “Рила”, ще бъде даден и старта на магистрала “Черно море”". Това заяви инж. Ясен Йорданов, председател на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” по време на конференция, организирана по повод 30 години от създаването на Българска браншова камара “Пътища” (ББКП). В периода от 2030 г. до 2050 г. е планирано да бъдат развити и пътищата по направлението Север-Юг.

"Трябва да развиваме пътната мрежа, за да ни дава възможност за бързо придвижване и комфорт при пътуването, каза Ясен Йорданов. От думите му стана ясно, че е подготвен проект на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура за 2024-2030 г. Стратегическото планиране гарантира, че ресурсите се използват ефективно", каза Ясен Йорданов. За да бъде взето решение кои пътища да бъдат изграждани и ремонтирани се взимат предвид редица показатели като обем на трафика и гъстота на населението. Това приоритизира проектите, които дават най-голяма възвръщаемост, които имат най-голяма полза за обществото, обясни Ясен Йорданов, цитиран от Труд.

Над 20 хил. души работят в пътните фирми, каза инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на ББКП. Ако бъдат добавени и фирмите във веригите от доставки, пътните фирми влияят върху живота на 150 хил. души. А освен това те влияят върху комфорта при пътуване на всички български граждани.

"Българските фирми изтласкаха чуждестранните компании от пазара в страната. Над 95% от строителството, ремонта и поддържането на пътища се изпълняват от членове на ББКП", каза председателят на камарата Стефан Чайков. Имаме основание да се гордеем с постигнатото, допълни той. Политическите турбуленции през последните три години засегнаха и нашия сектор, продължи Стефан Чайков. Непознаването на спецификите и трудностите на работата ни доведе до негативно отношение в обществото, но ББКП работи това да бъде променено, допълни той. В най-трудните моменти пътната гилдия се обедини както никога досега. Единството ни убеди държавните институции, че Пътната камара е незаобиколим фактор, каза Стефан Чайков.

"Според Управителния съвет на ББКП предизвикателството пред бранша е човешкият фактор. Ако не бъдат взети мерки, за да бъде привлекателна работата на пътния строител и не бъдат привлечени младите хора, в бъдеще ще загубим конкурентно предимство", заяви инж. Стефан Чайков.

В Брюксел обсъждат промени във финансирането при строителството на пътища. Един от вариантите е след 2027 г. да бъдат залагани цели и, ако те бъдат постигнати, получаваш определени пари. Това обясни Мартин Георгиев, председател на управляващия орган на програмата “Транспортна свързаност” по време на конференция по случай 30 години Българска браншова камара “Пътища”.

Мартин Георгиев обясни, че в другите страни, независимо от конюнктурата, има последователност в приоритетите на държавата. Пример за това е пристанището в Констанца, Румъния, което е свързано със всички видове транспорт. Като пропуск у нас той посочи, че още не е осъществен проект за интелигентни транспортни системи. От Брюксел очакват да видят от нас действия в тази посока. С пари от ЕС ще бъдат финансирани магистрала “Струма”, обходният път на Габрово, включително тунел под Шипка, и магистрала Русе - Велико Търново. Но в настоящия програмен период парите от ЕС няма стигнат и за трите проекта.

"Предстои откриването на процедура за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически автомобили", каза Мартин Георгиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Indianec v BG
    Ще, ще, ще ..... Хау!
  • 4
    2
    2030 година,
    Ама ... този век ли?
  • 2
    1
    Аз
    Не знам дали ще съм жив да видя магистрала "Хемус" готова. А според критериите по пътя за Гърция има повече население от пътя София -Варна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари