МАЕ: Ситуацията в Близкия изток може да доведе до нова петролна криза

0
Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия
Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия

Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия

Има опасност от нова петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток, откъдето идва една трета от световния износ на черно злато, се влоши. Това заяви днес изпълнителният директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Франс прес и БТА.

"Разбира се, ние не знаем как ще се развие политическата ситуация. Напрежението обаче е на много високо равнище и около една трета от износа на петрол идва от този регион. Там са не само производителите, но и основните търговски пътища". Това каза Бирол в отговор на въпрос на медиите за влиянието на войната между Израел и "Хамас".

"Една по-голяма икономическа криза в този регион би могла да доведе до нова петролна криза, 50 години по-късно", подчерта той при представянето на годишния доклад на агенцията за световните енергийни перспективи до 2030 г., правейки препратка към случилото се през 1973 г.

"Силно се надяваме, че тази ситуация няма да се повтори и страните ще стигнат до мирни решения", добави той. Според оценката му колебания на петролния пазар "би била лоша новина за всички и най-вече за развиващите се страни".

Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия, но на този етап все още няма никакви нарушения по веригите за доставки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари