Любомир Каримански: Цените на жилищата са все още високи, защото банките продължават да кредитират

0
Балонът на имотите започва да се надува, коментира финансистът
Балонът на имотите започва да се надува, коментира финансистът Видео: NOVA

Балонът на имотите започва да се надува, коментира финансистът

Цените на жилищата са все още високи, защото банките продължават да кредитират. Балонът на имотите започва да се надува. Банките трябва саморегулационно да се контролират. За последните 12 месеца нашите банки раздадоха повече от три милиарда лева в ипотечни кредити. За последното тримесечие се надхвърля милиард заради свръхликвидност. Това заяви за „РеВизия” по NOVA финансистът Любомир Каримански.

Едно семейство има необходимост да си купи ново жилище. Може обаче и да се купуват спекулативно, защото е добра инвестиция с по-голяма доходност. Това вече създава по-високо търсене и предлагане. Банките трябва да си кажат, че имат концентрация на риск, това не е инвестиционно кредитиране, което да се развива. Чрез ипотечното кредитиране не се дава добавена стойност в икономиката. В социалната сфера бяха увеличени заплатите, но и има точка на насищане. Банките не могат да продължават да гледат в къс хоризонт на възможните изгоди от инвестиции в потребителски и ипотечни кредити. Много малко средства са инвестирани в бизнеса”, смята той.

По думите му задължителните минимални резерви на БНБ могат да се увеличат. „Това обаче трябва да е своевременна реакция. Това решение трябваше да се вземе в началото на 2024 г., защото вече имаме ръст на жилищното кредитиране. Банките се ръководят от високото търсене на кредити, обезпечени с цената на имотите, освен това възнагражденията в публичния сектор бяха увеличени, става дума за над 800 000 души”, посочи Каримански.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Цените на жилищата
    Са високи, защото серийните строители са се наговорили с брокерите да надуват цените на пазара. Замислете се колко процента печалба правят от построяването на една жилищна сграда с 30-40 апартамента. Поне петорно си избиват парите на тея цени. И понеже яко се перат пари и строят като невидели. Техните инвестиции се възвръщат за наша сметка. То затова София ще заприлича на бетонова джунгла. Пък да не говорим качеството на какво равнище е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари