Любомир Каримански: Политиците да внимават с бюджетния дефицит

0
Данните към края на 2022-а не са чак толкова песимистични по отношение на икономиката, заяви финансовият експерт
Данните към края на 2022-а не са чак толкова песимистични по отношение на икономиката, заяви финансовият експерт Снимка: БГНЕС

Данните към края на 2022-а не са чак толкова песимистични по отношение на икономиката, заяви финансовият експерт

"2022-а беше изпълнена с различни геополитически кризи, както и вътрешнополитически и икономически такива. Въпреки това данните към края на 2022-а не са чак толкова песимистични по отношение на икономиката, тъй като бяха предвидени много мерки за компенсиране на бизнеса. Това каза Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър пред БНТ.

Като цяло трябва да отбележим, че през 2022-а, ако дефицитът на начислена основа е около 2.9% от БВП, то трябва да бъде съобразено с няколко важни характеристики. Първата е, че през 2022-а ние ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в Закона за държавния бюджет за 2023 г".

Затова, по думите на Каримански, е необходимо да има редовно правителство, за да гласува, ако евентуално реши, еднократни приходи за 2023 г.

"Тези еднократни приходи не може да ги очакваме следващата година, т.е. това ще бъде намаление на възможността да се субсидират фирми, които имат нужда от енергийно подпомагане, за сметка на тези, които имат излишъци", каза той.

"През 2022-а спекулациите и жонглирането от страна на политиците с дефицита трябва да бъде много премерено, предупреди той. И трябва да внимават, когато използват какъв и колко нисък е дефицитът. Той е нисък благодарение на еднократните разходи и на това, че всички средства от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост не са похарчени за 2022-а", подчерта Каримански.

"Ако ние направим реформите през 2023 и има инвестиционна програма, която е необходима за икономиката, за да може да очакваме по-висока минимална работна заплата, е необходимо да инвестираме европейските средства през 2023 г"., каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари