"Лукойл" доизплати „солидарната вноска“ за декември

0
Компанията опита да си спести 25 милиона лева за последния месец на 2023 г. и още 10 милиона лева за януари 2024 година
Компанията опита да си спести 25 милиона лева за последния месец на 2023 г. и още 10 милиона лева за януари 2024 година Снимка: БТА

Компанията опита да си спести 25 милиона лева за последния месец на 2023 г. и още 10 милиона лева за януари 2024 година

Лукойл Нефтохим“ е доизплатил във Фонд "Сигурност на Електроенергийната Система" още 25 милиона лева „солидарна вноска“ за декември. Това каза председателят на Фонда Диян Червенкондев, предаде Economic.bg.

От месец декември компанията трябваше да внася разликата между цената на суровия руски петрол „Уралс“, използван в рафинерията, и тази на сорта „Брент“. Този допълнителен данък беше въведен от българските власти, тъй като те издействаха европейска дерогация, която позволи на рафинерията да продължи да работи с руски петрол, докато на много места в Европа това беше забранено.

За последния месец на 2023 г. изчисленията на Министерство на икономиката бяха, че „Лукойл“ дължи близо 70 млн. лв. Руската компания обаче игнорира тези сметки и внесе само 45 млн. лв. от тях.

В средата на февруари от Фонда се уведомили компанията, че има 14-дневен срок да плати дължимата сума, но тя не го спазва и следва издаване на акт за установяване на задълженията.

"В следствие на направените административни производства от страната на Фонда и издадените административни актове за установяване на публични държавни задължения „Лукойл“ си доизплати вноската за декември“, каза Червенкондев.

По-малко и за януари

Лукойл“ обаче продължи да внася „солидарна вноска“ по свои изчисления, които не съответстват с тези на Икономическото министерство. За януари дружеството декларира и внесе по-малка сума във Фонда. Според изчисленията на МИ за януари тя трябваше да е 27.5 млн. лв., но бяха изплатени само 15.7 млн. лв.

Председателят на Фонда заяви, че на дружеството отново ще бъде даден 14-дневен срок да изпълни задълженията си, в противен случай, с акт за установяване, ще бъде принудено да плати остатъка.

Припомняме, че Министерството на икономиката до 15-о число на всеки месец определя размера на извънредния данък "свръхпечалба", която рафинерията регистрира заради дерогацията. Тя обаче приключи в началото на март и реално компанията ще прави тази вноска само три месеца, през които можеше да работи с руското гориво.

Парите са за компенсации

Събраните във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ месечни вноски от "Лукойл" ще се използват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. Очаква се около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация до 300 лв. Това обаче ще се случи, след като бъдат изплатени вноските за всички месеци (декември, януари, февруари) и се изчисли кой колко точно трябва да получи спрямо сумата. Парите трябва да бъдат изплатени еднократно до 30 юни тази година, обясниха от Социалното министерство за Economic.bg.

Те ще бъдат изплащани от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 01.12.2023 г. до 29.02.2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо правоимащите семейства да подават заявления за получаването на компенсацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари