Георги Кадиев: Прозира идеята да се намали цената на Лукойл, за да я продадат

0
В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и „Лукойл“ е най-голямата хапка, посочи финансистът
В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и „Лукойл“ е най-голямата хапка, посочи финансистът Снимка: Нормална Държава / Facebook

В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и „Лукойл“ е най-голямата хапка, посочи финансистът

Финансистът Георги Кадиев не очаква сумите, които правителството иска от „Лукойл“, да влязат в хазната.

"Първо са тези 500 милиона корпоративен данък, които според изявленията на господин Пеевски, „Лукойл“ трябва да внесе до една седмица. След като изтегли една коригираща декларация. С нея се пренася една загуба от 500 милиона лева от предни години в тази година. По този начин изчистват дължими данъци за тази година. Дори да се откажат от това пренасяне, те за тази година вече са платили данък, който е в размер на 18 милиона лева. Няма да влезе нито един лев по тази линия. Дори и всичко да беше наред, те просто щяха да увеличат данъчната основа с 500 милиона лева и дължимият данък щеше да е 50 милиона – 10%.

За прословутия милиард, който трябва да влезе във Фонда за енергийна сигурност, заради разликата в цената на руския петрол, сега разбираме от министъра на икономиката, че законът не е влязъл в сила. Дори и да влезе, той няма да има действие назад", каза той в ефира на БНР.

Очевидно има търкания в правителството, отбеляза Кадиев.

"Започват да се надцакват, а "Лукойл" е топката, с която се замерят. Най-вероятно зад всичко това прозира идеята да се намали цената на рафинерията. С дерогация тя струва повече, отколкото без дерогация. Има логика да я продадат. Въпросът е в цената".

В енергетиката вървят процеси на преструктуриране и „Лукойл“ е най-голямата хапка, посочи финансистът.

"Лукойл - Нефтохим" е около 20% от икономиката на държавата. Ако той мине в други ръце, очевидно има тектонично разместване в енергетиката. По ПВУ се разпределят 1 милиард и 70 милиона лева за батерии. Те очевидно трябва да отидат в определени фирми, които трябваше да отговарят на много нелогични изисквания".

Първо трябва да следим дали ще влязат някакви пари в бюджета, обясни Георги Кадиев.

"Да видим дали ще оттеглят дерогацията, ако това не стане, което автоматично означава увеличение на цените на горивата в България и риск да няма достатъчно. В един момент може да се окаже не само, че са станали 4 лева, но няма и откъде да си ги купи човек".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари