Ловци излизат на протест на Дунав мост

0
Протестът е заради подготвяна забрана за груповия лов
Протестът е заради подготвяна забрана за груповия лов

Ловци от Северна България ще протестират срещу подготвяната от Министерството на земеделието и горите заповед, с която се променя регламента за ловуване на диви прасета заради африканската чума.

С нея ще предвижда да бъде въведена забрана на груповия лов на диви прасета по цялото поречие на Дунав – от Видин до Силистра. Това ще засегне 200 дружинки и още 100, които пък може да ловуват, но без кучета, предава TVN. Така забраната ще засегне близо 10 000 ловци. Протестът ще бъде на 25 септември, вторник, от 12 до 13 часа на Дунав мост.

Според инициаторите на протеста, популацията на диви свине през този период  ще се концентрира в тесен участък около Дунава, което ще доведе до нанасяне на нанасяне на щети върху селскостопанската продукция за милиони левове.

Освен това наближава и брачния период на прасетата, като тогава те ще мигрират и отвъд  Дунава и ще се завръщат, преминавайки безпроблемно през реката.

По този начин ще се увеличи многократно опасността от зараза с африканска чума и така реално се обезсмисля тази заповед, смятат инициаторите. Според тях, опитите да се отстрелват диви прасета индивидуално до момента са показали, че няма резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари