Ловците от Русенско няма да протестират

0
Засега отлагат действията си, но остават в протестна готовност
Засега отлагат действията си, но остават в протестна готовност

Ловците от Русенско няма да протестират на 15 септември, както бяха обявили предварително.

Те трябваше да излязат в неделя по обед на Дунав мост, за да изразят несъгласието си с крайните мерки и ограниченията, наложени им заради африканската чума по свинете. След срещата, която са имали вчера със зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев в Русе, те засега отлагат действията си, но остават в протестна готовност, съобщи областният управител Галин Григоров, предаде Русе Медиа.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча вече е гласуван на първо четене в парламента, като предстои до края на седмицата да влезе и на второ четене. Очаква се през втората деседневка на септември той да влезе в сила.

Ловът в санитарните зони ще се извършва при засилени мерки на биосигурност. При усложнена епизоотична обстановка, каквато създаде чумата по свинете, земеделският министър ще има правото да ограничава или забранява лова на някои видове дивеч, да прилага санитарен отстрел на диви животни, както и да променя сроковете за отстрел на дива свиня. Груповото ловуване на дива свиня ще бъде разрешено в не повече от три дни, включително събота и неделя, от 7 последователни дни за един ловностопански район. То ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.

„Подкрепяме исканията на ловците и работим заедно с тях, за да използваме потенциала им с цел намаляване популацията на диви свине и съответно риска от разпространение на болестта африканска чума. Постигнахме консенсус за минималните мерки за биосигурност по време и след ловен излет. В очакване сме и на нови по-леки мерки в заразените райони“, е заявил на срещата зам.-министър Добрев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари