Лондон: САЩ имат право на самоотбрана

0
Доминик Рааб: Убитият в Ирак Солеймани беше регионална заплаха и разбираме в какво положение са се оказали САЩ
Доминик Рааб: Убитият в Ирак Солеймани беше регионална заплаха и разбираме в какво положение са се оказали САЩ Снимка: БГНЕС

САЩ имат право на самоотбрана, заяви по повод убийството в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от АФП.

"Убитият в Ирак Солеймани беше регионална заплаха и разбираме в какво положение са се оказали САЩ", каза Рааб.

"Задачата на генерал Солеймани беше да използва подставени лица и милиции за нападане на западните страни, които легитимно се намират в Ирак и при тези обстоятелства ясно важи правото на самоотбрана", каза Рааб, който изрази несъгласие със становището, че убийството на Солеймани е обявяване на война, пише БТА.

"Засилването на напреженията обаче е риск и сега искаме да видим деескалация и стабилизиране на ситуацията. Никой няма интерес от война. Трябва да се намери начин да се позволи на Иран да излезе от международната си изолация", заяви британският външен министър.

Рааб съобщи, че днес е разговарял с премиера и президента на Ирак и смята да разговаря и с иранския външен министър. В близките дни той смята да се срещне и с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който упрекна европейците, че "не са били толкова полезни", колкото са можели в тази ситуация.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс по-рано съобщи, че два британски бойни кораба - фрегата и ескадрен миноносец ще възобновят ескортирането на търговски кораби под британски флаг в Ормузкия проток, който е стратегически район за търговията с петрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари