Иран: Приключихме с отмъщението за Солеймани, но при едно условие

1
Иран изстреля ракети срещу американските бази в Ирак 8 януари 2020 г.
Иран изстреля ракети срещу американските бази в Ирак 8 януари 2020 г. Снимка: CNN

Иракското външно министерство обяви, че е извикало посланика на Иран в страната, за да протестира срещу иранските ракетни удари по иракски бази, предадоха Ройтерс и АФП.

"Външното министерство отхвърля тези атаки и ги смята за нарушение на иракския суверенитет", се казва в изявление на ведомството.

"Външното министерство подчертава, че Ирак е независима страна и че вътрешната й сигурност е водещ приоритет. Ние няма да позволим Ирак да се превърне в бойно поле", се добавя в изявлението. Посланикът на Техеран в Багдад е бил извикан, за да му бъде предадено това изявление.

Същевременно постоянният представител на Иран в ООН Маджид Тахт Раванчи заяви, че страната му е приключила с отмъщението за Солеймани и нови военни действия няма да има, ако няма агресия от страна на САЩ, предаде ТАСС.

"Всички наши действия бяха пропорционални на убийството на Касем Солеймани. Те приключиха. Ако САЩ повече не предприемат военни действия по отношение на Иран, то от наша страна ние също няма да предприемаме такива действия", подчерта постоянният представител.

В писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и до Съвета за сигурност, постоянният представител на Иран подчертава също така, че страната му уважава изцяло независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост на Република Ирак, предаде БТА, цитирайки АФП.

Операцията беше прецизна и целеше военни обекти, така че да не се предизвикат жертви сред цивилните и щети сред цивилните съоръжения в зоната, заяви дипломатът по повод иранския ракетен обстрел. Иран е привързан към запазването на мира и на международната сигурност и подчертава, че не търси ескалация или война, допълва Маджид Тахт Раванчи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари