Литва започна да конфискува автомобилите с руски номера

0
В Естония и Латвия вече глобяват собствениците на подобни автомобили​
В Естония и Латвия вече глобяват собствениците на подобни автомобили​ Снимка: Ivan Noyabrev / TASS / dpa

В Естония и Латвия вече глобяват собствениците на подобни автомобили​

В Литва конфискуваха първата кола с руски регистрационни номера. Според Delfi, задържаната Audi Q7 е собственост на руска гражданка, но е била управлявана от молдовски гражданин. Автомобилът е бил спрян на КПП "Медининкай" на границата с Беларус. Шофьорът беше глобен, а колата - конфискувана, пише вестник Сега.

На 11 септември 2023 г. Литва поиска собствениците на автомобили с руски номера да напуснат страната и ЕС в рамките на 6 месеца. От този ден действа и забрана за влизане на всякакви транспортни средства с руски номера, независимо от гражданството на собственика или шофьора.

В Естония започнаха да глобяват собствениците на автомобили с руски номера, които не са пререгистрирали колите си, пише ERR, като се позовава на говорителя на Департамента на полицията и граничната охрана Андрес Кирсинг. Изискването на пререгистрация е свързано със забраната за влизане в страната на автомобили с руски номера, която влезе в сила на 13 септември 2023 г. Властите дадоха 6 месеца преходен период, след който всеки, неспазил закона, ще бъде глобяван с 400 евро.

В Латвия законът, позволяващ конфискация на автомобили с руски номера, действа от 15 февруари. Дотогава собствениците на такива коли трябваше да ги пререгистрират или да ги изведат от територията на страната. Собствениците на конфискуваните коли ще трябва да заплатят и глоба в размер от 750 до 2000 евро.

Финландия стана поредната държава, която от днес спря да пуска автомобили с руски номера. Колите, които все още са в страната, ще бъдат обложени с акциз и ДДС, след което трябва също да напуснат страната. Норвегия, Финландия и Полша също забраниха на автомобили с руски номера да влизат на тяхна територия. Преди това ЕС забрани на руски коли да влизат на негова територия, но остави отделните държави сами да преценяват как да прилагат забраната.

Забраната за руски автомобили да минават българската граница влезе в сила на 2 октомври 2023 г. Шефът на Гранична полиция Антон Златанов обясни, че в срок от шест месеца колите с руски номера, влезли в България, трябва да бъдат пререгистрирани от собствениците си или да напуснат. В противен случай ще се смята за митническо нарушение. Златанов съобщи и че за седмица, след влизането на забраната в сила, на границата са спрени 13 руски коли. След това статистика повече не е давана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    24
    На края на Русия ще й писне и ще конфискува Латвия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари