Липсващи суровини забавят производството на лекарства

0
В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа, каза съветник на здравния министър
В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа, каза съветник на здравния министър

В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа, каза съветник на здравния министър

"Електронната рецепта ще влезе в сила до края на октомври. Не мога да кажа конкретна дата, малко се забавя", каза в предаването "Лице в лице" по bTV Аркади Шарков, съветник на здравния министър.

До края на годината се очаква 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България. Това е ъпдейтнатата ваксина, която с е поставя веднъж. Те са заплатени миналата година. В началото на октомври се очакват около 370 хил. грипни ваксини. Те се заявяват от личните лекари", добави той.

Шарков бе категоричен, че вече няма карантина за болните от коронавирус.

Шарков коментира и това защо са изчезнали животоподдържащите лекарства. „От една страна имаме две войни – в Украйна и търговката война между САЩ и Китай. Това под една и друга форма изменят всички линии на доставки по света. В следствие на инфлацията се покачват цените на прекурсорите, на различните типове продукти, които се използват в производството на този тип лекарства. Липсват и алуминий за станиол, стъкло за ампули. Това забавя и производството на лекарствени продукти. В САЩ има дефицити на много лекарства, както и в цяла Европа“, добави той.

"Министерството на здравеопазването разработи закон за изменение и допълнение за лекарствените продукти, който частично да реши част от проблема с реекспорта", обясни Шарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари