Лиляна Павлова: Няма нарушения при строежа на магистрала "Хемус"

0
Дневните винетки били неефективни
Дневните винетки били неефективни

Проверката на инспектората на процедурата за изграждането на новите два участъка от магистрала "Хемус", реализацията на които беше спряна през февруари приключи и не откри незаконосъообразни процедури, каза днес по БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил спирането, защото "официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения" и посочи имената на Делян Пеевски и Валентин Златев. Впоследствие се разбра, че за строителството на магистралата не е осигурено европейско финансиране и тя ще бъде изграждана с пари от републиканския бюджет, като ще се търси начин да излезе по-евтино.

Павлова уточни, че по документи избраните да строят фирми са изрядни, имат своите собственици и са изпълнили качествено достатъчно поръчки. Лиляна Павлова поясни, че работата по проектите се възобновява, като двата лота ще бъдат разделени на четири. Целта е по-лесно да се намира финансиране за тяхната реализация.

Първият етап е с дължина 10 километра (от Ябланица до Боаза), като той е препроектиран. Намалена е проектната скорост, което води до спестяване на средства. Павлова очаква най-късно през юни да има търг за избор на изпълнител на тази отсечка от "Хемус".

За останалите три участъка ще има препроектиране и оптимизиране. На места ще се търсят нови маршрути, ще отпаднат два от предвидените тунели, което наред с намаляването на проектната скорост ще свали цената със 150 млн. лева. "До края на годината би трябвало да се приключи с препроектирането и следващата година и за тях да тръгне процедурата", допълни министърът.

На въпрос защо до момента в повече търгове водеща е най-ниската цена Павлова каза, че това е най-коректното и обективно класиране, защото няма нюанси. Министърът уточни, че за магистрали и нови пътища не се избират офертите с най-ниската цена, а най-изгодната. "Въведохме и допълнително изискване – да има пет години гаранция за пътищата и десет за мостовете и съоръженията."

Дневните винетки щели да нарушат устойчивостта на системата

По повод възобновените дискусии за въвеждане на дневни винетки Лиляна Павлова каза, че министерството ще се съобрази с решението на парламента по казуса. Тя поясни, че МРРБ са дали своето експертно становище.

В него е посочено, че в нито една от седемте държави в ЕС, в който има винетки, няма стикери с валидност ден, три месеца или шест месеца. "Те са неефективни, защото разходите за тяхната продажба и контрол са високи и биха нарушили устойчивостта на системата", каза Павлова.

Тя за пореден път повтори, че с въвеждането на електронни винетки за леките коли и тол-такси за камиони и автобуси ще се въведе по-справедливо заплащане. Павлова припомни също, че се предвижда 20 хиляди километра общински пътища да се ползват без заплащане, както и около 3 хиляди държавни шосета.

В отговор на въпрос, Павлова каза, че вече е обявена тръжната процедура за избор на изпълнител на системата, като оферти се приемат до края на май. "Лятото започваме реализацията. Въвеждането ще отнеме между осем месеца или една година. Най-късно от есента на следващата година би трябвало да имаме работеща смесена система", каза министърът.

Павлова припомни, че изпълнителят за своя сметка ще изгради системата, а от приходите от нея ще започне да си получава парите. "Малък процент от приходите ще се дават и няма да се обременява бюджета и да се ощетява този на пътната агенция", посочи още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари