Лиляна Павлова: Не може да си представите колко работа сме свършили

1
Вече сме играч в политическата сцена
Вече сме играч в политическата сцена Снимка: NOVA

"Категорично се справихме с европредседателството и то доста успешно. Това не е моята оценка, а оценката на нашите партньори."

Това заяви в ефира на NOVA Лиляна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Бяхме много динамични, много гъвкави”, заяви още Павлова.

Тя коментира, че българското председателство на Съвета на ЕС се е сблъскало с тежки предизвикателства – мигрантската криза, търговската политика на американския президент Доналд Тръмп.

„Много точно бяхме напипали пулса на проблемите и темите, по които трябва да работим”, заяви още Павлова. „Не може да си представите какъв огромен обем работа сме свършили”.

По темата за мигрантите, България е предложила – засилване на външните граници, спиране и проверка на тези, които влизат още на външната граница, икономическите мигранти да бъдат връщани, а за реално търсещите убежище да се търси възможност за настаняване в Европа.

„И камък не остана необърнат по тази тема”, заяви Павлова.

По думите й системата за миграционното управление на миграционните потоци в Европа се базира върху 6 законодателни акта, а България е успяла да предоговори 4 от тях.  

Павлова обясни, че вече има пълно съгласие за граничния контрол. Освен това има съгласие за реформа на Фронтекс. Одобрен е и вторият транш за средствата за Турция.

„Досега ни гледаха с недоверие, подценяваха ни, не ни познаваха. Вече ни имат доверие, гледат на нас с различен поглед, вече сме играч в политическата сцена”, заяви Павлова.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари