Лиляна Павлова: Чуждите медии ни хвалят!

0
Европредседателството е в пълен ход, оценките са добри, заяви Павлова
Европредседателството е в пълен ход, оценките са добри, заяви Павлова Видео: БНТ

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че към средата на Българското европредседателство оценката за него е отлична, а „вътрешнополитическите“ по думите ѝ скандали нямат външен отзвук.

Тя подчерта, че отношенията на ЕС с Русия и Турция е важно да бъдат изчистени, но подчерта, че все пак положението е деликатно.

Към средата на Българското европредседателство в София преминаха почти сто срещи, както и много заседания в Брюксел, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя изрази удоволствието си от това, че България получава много високи оценки.

Лиляна Павлова: Имаме компания, която прави анализ на публикациите в чуждите медии. Тенденциите са, че има тренд на нарастване на позитивните публикации.

Има ясно фокусирани приоритети, които се оценяват добре, допълни тя. Вторият отличен елемент е темата за Западните Балкани, която е поставена високо в дневния ред на институциите и има единогласие на институционалния триъгълник, поясни тя. В темата за сигурността и миграцията също има известно единогласие.

Лиляна Павлова: Успяхме да предложим конкретни текстове как да решим проблема, включително законодателно. Приятно изненадахме нашите партньори.

Хората искат да бъдат чути и протестите са нормален демократичен процес, но е ясно, че целта на опозицията е да се добере до властта, отбеляза Павлова.

Ако сме искрени, че Българското европредседателство е надпартийна тема, трябва да се радваме на добрите оценки за България, а не да злобеем, заяви Лиляна Павлова. За България е важно темата за Западните Балкани да бъде върната в дневния ред, като това е основната цел. Тя подчерта, че на страните от Западните Балкани не се дават фалшиви обещания и точни дати кога ще влязат в Европейския съюз. 

Лиляна Павлова: Най-вече говорим за мир и сигурността, защото мирът и сигурността на Европа минават през тези в Западните Балкани. Защото си спомняме колко лесно ситуацията там може да се взриви. Когато говорим, че искаме Европа да е сигурна и стабилна, фокусът трябва да е там, а не да се борим с последствията.

Отношенията с Турция са стратегически важни. На 23 март има среща на лидерите на ЕС, където ще се вземе решение дали ще има среща на 26 март. 

Лиляна Павлова: Благодарение на доброто партньорство, което България има с Турция и добрите взаимоотношения между премиерът Борисов и президентът Ердоган, ние имаме нулев нелегален миграционен натиск по границата. Нито една друга външна граница на ЕС не може да се похвали с това.

Павлова припомни, че има още положения, които Европа трябва да уточни с Турция. Форматът на срещата е ясен и ще е по Лисабонския договор.

Лиляна Павлова: Председателят на Съвета Доналд Туск, премиерът Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и от своя страна - Турция в лицето на президента Ердоган.

Тя допълни, че президентът Радев може да бъде поканен, но форматът на подобна среща е председателят на Съвета на ЕС, министър-председателят на председателстващата страна и председателят на ЕК. Според Палвола трябва да се внимава с репликите спрямо Турция, защото отношенията с нея са деликатни.

Русия е важен икономически партньор на Европа, а за българите тя е в нашите сърца като страна-освободителка, така че отношенията с нея трябва да са внимателни и деликатни, уточни Лиляна Павлова. Стратегически, Европа иска да бъде глобален фактор на световната сцена, но това преминава през ясни отношения с Русия и Турция, допълни тя. Тя припомни, че юли месец санкциите срещу Русия ще се гласуват отново.

Лиляна Павлова: Има ясно определени решения кои са от страна на Русия действията, които трябва да бъдат предприети в изпълнение на Минските споразумения.

Европредседателството е в пълен ход, оценките са добри, обобщи Павлова. Скандалите в страната са вътрешнополитически и нямат външен отзвук, допълни тя. Според Павлова тези скандали са опит на опозиционерите да се създаде впечатлението, че има нестабилност.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари