Лихвите по депозитите стигнаха 2 процента

0
Как да изберем най-изгодния депозит?
Как да изберем най-изгодния депозит? Снимка: Олег Попов, Investor Media Group / архив

Какво означава повишението на лихвения процент?

В последно време наблюдаваме лихви по депозити до 2%. Покачването на лихвите по депозити е добра новина за тези, които предпочитат тези продукти за своите спестявания. В края на май обемът на откритите депозити в лева достига 107.3 млн. лв, а тези в евро 73,2 млн. лв., показват данни на "Моите пари", предаде bTV.  

Лихвите по влогове през последните години белязаха спад и за първи път станахме свидетели на отрицателни такива, но сме на прага на нов цикъл на покачването им. Нивата на лихвите по депозити най-общо може да се каже, че са в право-пропорционална зависимост спрямо нуждата на банката от привличане на нов паричен ресурс. 

Лихви по депозитите

Лихвите по депозити също така могат да бъдат най-разнообразни по размер и начин на начисляване. Обичайно с нарастването на срока на депозита, вероятността да получите по-висока лихва, расте. Срочните депозити се сключват за точно определен срок от време, като най-разпространени са 12, 24 и 36 месечните влогове.

Как се олихвяват депозитите?

Според спецификата на олихвяване депозитите могат да бъдат:

Депозит с фиксирана или променлива лихва за целия срок;

Депозит с ежемесечно нарастваща лихва;

Депозит с нарастваща лихва през определени периоди от време (3, 6, 12 месеца и т.н.);

Депозит с кумулативна лихва (сумата от всички годишни лихви, начислени в края на срока на депозита);

Депозит с или без капитализация на лихвата (олихвяване на лихвата от предходния период);

Депозит с авансова лихва; депозит с ежемесечно изплащане на лихвата.  

Изборът на точния депозит зависи в голяма степен и от целта, за която сме заделили депозираната сума. Например, ако целта е получаване на доходност за определен период или компенсиране на обезценката на парите в резултат на инфлацията (което към момента не е валидно за нито един депозитен продукт), то най-удачно ще бъде да се депозира при условия за начисляване на лихвата ежемесечно.

В недалечното минало, когато лихвите по депозити бяха от порядъка на 7%, съществуваха такива банкови продукти. Влагайки сума от 100 000 лв., те носеха на депозантите доход (под формата на месечна рента) от близо 600 лв. месечно. Това беше и предпочитан вариант пред покупката на имот, с цел последващо отдаване под наем.  

Лихви по депозити ще загубите, ако прекратите предсрочно договора. В този случай обикновено няма да получите натрупаната от лихви сума. Има и такива влогове, при които в случай на предсрочно прекратяване могат да бъдат изплатени натрупаните до момента лихви. Тези продукти са известни още като “гъвкави депозити”.

Как да изберем най-изгодния депозит?

Най-обективният показател за сравнение и избор на оферта за влог е Ефективната годишна лихва (ЕГЛ). Тя отразява както специфичния начин на олихвяване на депозита, така и срока, за който е сключен. Основава се на принципа на очакваното средногодишно нарастване на сумата по срочен депозит в проценти, при условие, че лихвата не се тегли, а се добавя към главницата при периодичното олихвяване. 

С обръщането на лихвената тенденция на централните банки от намаляване на покачване на основния лихвен процент, плахите и малки към момента движения нагоре на лихвените нива по стандартните срочни депозити, очакваме и нова вълна на интерес към депозитите. Депозитите винаги са били и все още си остават единствения сигурен инструмент, който може да ни гарантира запазване на внесената във финансовия инструмент сума.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    русенец
    И кое е добрата новина, че лихвите по депозите станали 2% при условие, че инфлацията е двуцифрено число и то официалната?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари