Лекари: Слабата физическа активност намалява обема на мозъка

0
Изследването показало, че 20 години по-късно хората с лоша физическа подготовка имали по-малък обем на главния мозък в сравнение с по-активните
Изследването показало, че 20 години по-късно хората с лоша физическа подготовка имали по-малък обем на главния мозък в сравнение с по-активните

Слабата физическа активност на хората в средна възраст може да е свързана с намаляване на обема на главния мозък в годините след това.

Това допускат американски лекари в статия в списани Neurology, цитирани от Мениджър.

Открихме пряка връзка между ниската физическа активност и намаляването на обема на мозъка след десетилетия, което показва ускорено стареене, пише Никол Спартано от Бостънския университет.

В изследването са участвали 1583 души на средна възраст 40 г. Нито един от тях нямал деменция и болести на сърцето. 20 г. по-късно учените проверили здравето им отново.

Участниците в опита преминали изследване с магнитно-резонансен томограф на главния мозък, а след това и измерване на показателите на физическата им активност, каквото е максималното потребление на кислород на бягаща пътечка. По този начин учените оценили състоянието на здравето и обема на главния мозък на наблюдаваните хора.

Изследването показало, че 20 години по-късно хората с лоша физическа подготовка имали по-малък обем на главния мозък в сравнение с по-активните.  Затова лекарите препоръчват на хората в средна възраст да спортуват по-често.

Медици от Дания осъществиха по-рано изследване, което доказва, че има пряка връзка между нивото на интелект при мъжете в ранната зряла възраст и физическата им работоспособност на средна възраст.

Източник: Мениджър
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари