Лекар осъди русенец за публикации във Фейсбук

30
Иван Стойчев търси помощ да плати обезщетението
Иван Стойчев търси помощ да плати обезщетението

Осъден за клевета на лекар търси помощ да плати обезщетението

Това е Иван Ванев Стойчев, който в пост във Фейсбук разказа: „Повечето сте запознати с моя случай и детайлите около смъртта на майка ми; за тези, които не са, ще кача интервютата в коментарите. След обжалване на присъдата по случая с д-р Генова, съдиите в Окръжен съд я потвърдиха. Осъден съм, по обвинение за обида и клевета, да заплатя обезщетение, глоба, адвокатски хонорар и разноски в размер на 11 142 лева. Обръщам се към тези, които почувстваха облекчение и възмездие от това, че двамата лекари от КОЦ Русе вече не работят там, с молба за помощ да събера тази сума. Не ми е приятно да моля за пари от хората, но колкото по-скоро ги събера, толкова по-скоро ще се прибера при семейството си, а те са ми по-важни от егото!”, пише Бряг.

Каква е предисторията?

В началото на 2020 година Иван Стойчев, след смъртта на майка си, поде обществена дискусия за отношението, на което е бил свидетел в онкодиспансера. Той създаде група от недоволни от отношението на двамата лекари съм пациентите. Там бяха публикувани цитати от типа „Купи си ковчег”, „Как да си добре, като си болен от рак”, „За къде сте се разбързали, това да не ви е Макдоналдс“, като реплики от страна на д-р Катерина Генова към пациент. Тогава в подкрепа на Стойчев се включиха още много хора. Всички те твърдяха, че пациентите на д-р Генова били подложени на непрестанни обиди, а в резултат на арогантното отношение се влошавало и състоянието им.

Мненията на обществеността се поляризираха и в резултат се случиха два протеста - един срещу д-р Катерина Генова и нейния колега д-р Людмил Станев, и втори - в тяхна подкрепа. Интересното в случая бе, че никой не оспори професионалните качества на лекарите, а визираха само недопустимото отношение към болните. Стигна се до проверка, етичната комисия на лекарския съюз се самосезира. По-късно под обществен натиск двамата лекари сами напуснаха КОЦ-Русе.

„Пациенти са се оплаквали, но винаги устно. А аз винаги съм им казвал, че на устните сигнали правя устни забележки. Това обаче не работи, защото така няма черно на бяло. Трябва пациентите да пускат сигнали до мен писмено с входящ номер. Аз съм чувал и за недобро отношение на пациенти към колеги. Но само с чуване няма как да взема мерки”, посочи тогава управителят на КОЦ д-р Камен Кожухаров.

Към днешна дата е факт осъдителната присъда на Иван Стойчев за публикациите във Фейсбук. Той отказа да коментира ситуацията, но поста му предизвика вълна от съпричастност. Много хора изразиха готовност да му помогнат да събере сумата, като превеждат по сметката му кой колкото има възможност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари