Лечими ли са паник атаките?

1
Добрият отговор на стреса помага на зебрата да избяга от лъва, обяснява психоаналитик
Добрият отговор на стреса помага на зебрата да избяга от лъва, обяснява психоаналитик Видео: NOVA

Добрият отговор на стреса помага на зебрата да избяга от лъва, обяснява психоаналитик

В българското общество има стигма и страх към хората, които търсят помощ от психиатър. Често това е причина пациентите да търсят други специалисти - кардиолози, гастроентеролози, дори алтернативна медицина. Това забавя с година-две посещението при психиатър, който може да им помогне”. Това призна психиатърът от Александровска болница проф. Вихра Миланова, цитирана от NOVA.

Според нея причината за паник атаките са различни при отделните пациенти. Паническите атаки са относително не редки - около 3% от населението за година е имало подобни атаки. За целия си живот между 9-11% от хората са имали панически атаки.

Според проф. Орлин Тодоров, специалист по психоанализа тревожността е чест гост в ежедневието ни. "Добрият отговор на стреса помага на зебрата да избяга от лъва", цитира той известен пример. В същото време проф. Тодоров призна, че хората често не успяваме да се справим с психологически, морален, културен, работен стрес.

Паническата атака е загуба на контрол. Губиш контрол, когато ти е писнало да контролираш. Хора, израснали в много контролираща среда, са по-уязвими от паник-атаки, обясни проф. Тодоров.

Юношите са много уязвими, те получават паник атака по време на класно, в училище. Ако пациент получи паник атака при шофиране, добре е да спре и да търси помощ. Паническата атака трае кратко, но може да се удължи от нуждата. Добре е те да поговорят с близък човек”, препоръча проф. Тодоров.

Той обясни, че паническите атаки са много свързани с дишането. „Паническите атаки са сякаш наблюдаваш себе си отстрани. Пациентите имат нужда да поговорят с някого. Паник атаките са абсолютно лечими”, категоричен е той.

Специалистът по психоанализа д-р Маргарита Тарейн разказа за нови методи за трениране и създаване на умения за авторелаксация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари