Русенка получи 3000 лева обезщетение от банка заради погрешно запорирана сметка

7
Заради банковия запор жената получила „остра стресова реакция“ и била на медикаментозно лечение
Заради банковия запор жената получила „остра стресова реакция“ и била на медикаментозно лечение Снимка: Dunavmost / Архив

Заради банковия запор жената получила „остра стресова реакция“ и била на медикаментозно лечение

Окръжен съд – Русе измени решението на Районен съд – Русе и увеличи обезщетението от 1000 на 3000 лева, което „Уникредит Булбанк“ АД следва да заплати на Д. И. след погрешно наложен запор върху банковата ѝ сметка.

На 22.07.2020 година сметката на 35-годишната жена била блокирана въз основа на запорно съобщение от съдебен изпълнител за сумата от 558 377,73 лева. Поради допусната грешка в обработването на данните, запорът е бил наложен не върху сметката на длъжника по изпълнителното дело, а върху банковата сметка на Д. И.

На 24.07.2020 г. след посещение в офиса на банката в град Русе, на кантората на ЧСИ и след подаване на писмена молба от жената, банковата ѝ сметка била деблокирана. Д. И. била силно травмирана от случилото се, станала неспокойна, не можела да спи, плачела, трудно се концентрирала. Това състояние продължило и след решаване на възникналия проблем с банковата ѝ сметка, поради което на 29.07.2020 година посетила психиатър. Била ѝ поставена диагноза „остра стресова реакция“ и ѝ било предписано медикаментозно лечение. Успокоила се едва след около година.

Районен съд – Русе е счел, че в резултат на неправомерно наложения запор върху банковата сметка, Д. И. е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения, тревожност, безпокойство. За репариране на тези вреди е присъдил обезщетение в размер на 1000 лева, като е отхвърлил иска на жената от 7000 лева в останалата му част.

И двете страни в процеса са обжалвали това решение. Окръжен съд – Русе като съобрази, че претърпените от Д. И. неимуществени вреди са в резултат от допусната груба грешка от страна на служител на банкова институция, като отчита времето, за което е била отстранена грешката - два дни, интензитета на стреса с оглед огромната сума, заради която е била блокирана сметката ѝ и продължителността на негативните преживявания, приема, че справедливият размер на обезщетението възлиза на 3000 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари