Лечението с кръвна плазма дава добри резултати

1
Пациентите в Турция, получаващи такава терапия са реагирали положително на лечението на COVID-19
Пациентите в Турция, получаващи такава терапия са реагирали положително на лечението на COVID-19

Пациентите в Турция, получаващи терапия с кръвна плазма от преболедували, са реагирали положително на лечението на COVID-19, според високопоставен служител на турския Червен полумесец, цитиран от вестник Yeni Safaк и Дарик.

"Получаваме положителни сигнали от лекарите, които се грижат за тежко болни хора (подложени на имунна плазмена терапия)", каза д-р Керем Киник, ръководител на турския Червен полумесец.

Започната в началото на 90-те, целта на терапията е да се вземат антитела от кръвта на човек, който се е възстановил от вирус и да се прехвърлят на болен пациент, добави Киник, който е и вицепрезидент на Международната федерация на Европейския регион на Червения кръст и Червения полумесец.

Отбелязвайки, че броят на пациентите, които са получили плазма, е малък, той каза, че това е така, защото „наскоро кръвните центрове на турски Червен полумесец започнаха да събират плазма от първата група от болните с COVID-19“.

Първият случай на коронавирус е диагностициран на 11 март в Турция, а първото възстановяване от вируса е регистрирано на 26 март.

Две седмици след първото възстановяване, в сътрудничество със здравното министерство и университета „Хаджеттепе“, започнахме да прилагаме плазмена терапия.

През следващите дни броят на даренията също ще се повиши, тогава ще можем да доставим цялата тази плазма до всяка болница“, каза той.

Изтъквайки значението на плазмената терапия в подкрепа на съществуващите терапевтични средства за лечение на COVID-19, той каза: „Един донор, който се възстанови от COVID-19, може да дари шест пъти за шест седмици и всяко от тях по 400 милилитра. Това означава, че един възстановен случай може да излекува шестима пациенти. Така че това е много ефективен метод. "

Той заяви, че американската Агенция по храните и лекарствата (FDA), университети в Китай и Европа, провеждат научни изследвания на терапията и тя се прилага рутинно в европейските страни, включително Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари