Лаура Кьовеши се доближава до поста европейски главен прокурор

1
В гласуването днес не участваха български евродепутати
В гласуването днес не участваха български евродепутати Видео: БНТ

Две комисии в Европейския парламент избраха румънката Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

Кьовеши и другите двама кандидати - французинът Жан Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер бяха изслушани снощи на съвместно заседание на Комисиите по граждански права и по бюджетен контрол в ЕП. И в двете комисии Кьовеши събра най-много гласове. В гласуването днес не участваха български евродепутати, съобщи БНТ.

Лаура Кьовеши вече беше подкрепена и от експертна комисия, създадена, за да оцени кандидатите за европейски прокурор. Миналата седмица постоянните представители на страните членки в ЕС предпочетоха французина Жан Франсоа Бонер, а румънката остана втора. Гласуването на двете парламентарни комисии потвърди избора на експертите и доближава Кьовеши до поста главен европейски прокурор.

Лаура Кьовеши работи повече от 20 години като прокурор, била пет години начело на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. Миналата година тя беше отстранена от поста лично по заповед на правосъдния министър на страна, който заяви, че ще направи всичко възможно да блокира избирането ѝ за високата европейска позиция. По време на изслушването в Европарламента Кьовеши каза пред евродепутатите, че знае за негативната кампания, която се води срещу нея, но няма какво да крие.

Лаура Кьовеши - кандидат за европейски прокурор от Румъния: "Заедно с моя екип аз повиших ефективността на разследването с измами с европейски средства, изземането на имущество беше основен мой приоритет.Ставаше дума за 2 милиарда евро средства, сумата на възстановените средства под мое ръководство се увеличи на над три милиарда евро, десет пъти по-висока сума от предишни периоди".

Кьовеши коментира, че по време на работата си като прокурор е разследвала представители на всички политически партии в Румъния. Ако бъде избрана за европейски главен прокурор, Кьовеши ще има мандат от 7 години. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари