Лаура Кьовеши: Прокуратурата на ЕС може да отвори стари дела за злоупотреби

4
Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани със злоупотреба на средства от еврофондове
Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани със злоупотреба на средства от еврофондове Снимка: EPA / БГНЕС

Европейската прокуратура ще може да преразглежда вече приключили дела, свързани със злоупотреба на средства от еврофондове

Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, цитирана от БНР. От думите ѝ стана ясно, че тази процедура е несигурна, но повторното отваряне на дело няма да е невъзможно.

"Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип всяка прокуратура може отново да отвори дело, което е било затворено от друг. След като едно разследване е приключило, ако има нови факти и ситуация, обикновено прокуратурата може да го възобнови. Така е и с европейската прокуратура - дори и да е приключило някакво разследване, тя може да го възобнови", заяви Кьовеши.

Европейската прокуратура беше създадена като орган на ЕС за разследване, наказателни преследвания и подвеждане под отговорност на престъпления, засягащи финансовите интереси на съюза. За генерален прокурор на новия орган беше избрана румънката Лаура Кьовеши, станала известна в страната си като борец с корупцията по високите етажи на властта.

Пред БНР Кьовеши не даде подробности за механизма на повторно отваряне на минали дела, като обясни, че е трудно процедурата да се опише по-детайлно, защото европейската прокуратура работи с 22 различни страни, което означава 22 прокуратури и още толкова местни съдилища.

"Например в страната, която познавам най-добре - Румъния, ако прокурорът затвори дадено дело, този, който е заинтересован от някой случай, може да изпрати оплакване до съда. Съдът трябва да реши дали делото да бъде възобновено и ако реши, че не може, решението е окончателно. След това всичко зависи от случая, новите факти, дали са се появили още замесени или нови престъпления, свързани с него, така че е много трудно да се коментира. Важно е да се каже, че нашата дейност ще се базира върху регулации и във всяка страна членка европейският делегиран прокурор трябва да взема предвид националното законодателство. Така че ще видим къде ще бъде възможно да се отворят отново дела и къде не на базата на вътрешното законодателство", каза главният европейски прокурор.

Всеки гражданин, фирма или институция ще може да изпраща сигнали до европейската прокуратура, обясни още Кьовеши. Единият е чрез националната полиция и прокуратура, ако решат, че случаят е от компетентността на европейската. Другият е с директен сигнал до европейската прокуратура в Люксембург или до местния ѝ представител.

Лаура Кьовеши съобщи още, че Европейската прокуратура трябва да заработи до края на годината. Според нея проблем са отпуснатите от ЕК средства – малко над 13 млн. евро, което тя беше определила като крайно недостатъчни. След това парите са увеличени до 37,7 млн. евро.

Европейската прокуратура трябваше да започне работа с 32-ма делегирани прокурори от всяка страна. Кьовеши смята, че броят им е недостатъчен. Затова е увеличен на 140 души, по двама прокурори най-малко от страна членка.

Кьовеши потвърди, че е провела онлайн разговор с българския главен прокурор Иван Гешев в рамките на консултациите с представители на всички страни, но не даде повече подробности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари