Ларгото има нужда от спешен ремонт

0

Разрухата на столичното Ларго продължава. И лошото състояние, в което се намира то, не е от днес или вчера, а от години.

Около куполите на Ларгото има огромни фуги, през които влиза дъжд и сняг, като това компрометира целостта на конструкцията. Наред с това стъклата на два от общо трите купола са спукани. Под куполите, във вътрешността на Ларгото, има пукнатини, белези от несполучливи ремонти, колони, които отдавна не са бели, а черни. В една от тях дори има и дупка.

На въпрос на БГНЕС за състоянието на Ларгото, министърът на културата Боил Банов съобщи, че то има нужда от спешен ремонт. Той съобщи още, че въпреки съпротивата от страна на Столичната община да приеме за стопанисване обекта, тя все пак го е направила въпреки окаяното му състояние.

„В окаяно състояние е 1 м. около куполите. Обяснихме, че проблемът там е отводнителен. Има различни механизми да се направи. Явно това, което архитектът на проекта последно предписа, не работи. Но той каза, че предложението му ще работи само ако камиончетата за сметоизвозване не стъпват така отгоре. От друга страна, там и бетонно да се направи това оттичане, като мине камиончето по почистването, ще става така. То не е направено за камиончета. Ако се направи така, че да издържа товарни коли, ще има проблем с отводняването“, заяви Банов.

Попитан как все пак ще се реши този проблем, намиращ се в центъра на града, министърът на културата обясни, че главният архитект на София Здравко Здравков има визия и идея какво да се направи, за да се разреши проблемът там.

„Ще се видим в понеделник със Здравков и ще го решим. За мен решението да се сложат колчета е най-доброто. И бетон да излеем, там трябва да има луфт, за да се отводнява“, коментира той и добави, че обектът още е в гаранция и увери, че проблемът там ще бъде решен скоро.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че общината вече стопанисва Ларгото, въпреки че искането им то да им бъде дадено от Министерството на културата в изрядно състояние не е било напълно изпълнено.

„Ние трябва да се погрижим за отстраняването на тези дефекти. Вие помните колко време се съпротивлявах с оглед на това, че фирмата-изпълнител трябва да отстранява всички дефекти в гаранционния срок. Спорът ни е стар – дали проблемите са в следствие на изпълнението или камиончетата“, коментира тя и припомни, че там е имало колчета, но непрекъснато са били чупени, и затова са били премахнати.

„Възложила съм да се помисли за вида колчета, които да спират автомобилите. Мислим за връщането на колчетата и ще се погрижим да бъдат отстранени проблемите при подходящи климатични условия“, обеща Фандъкова.

Тя добави, че нейното желание е това място да се превърне в пешеходно пространство и да има повече хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари