Лаборатория от Букурещ да мери замърсяването в Русе

3
Хората имат съмнение, че станциите в Русе не дават ясна картина на качеството на въздуха
Хората имат съмнение, че станциите в Русе не дават ясна картина на качеството на въздуха

В Русе бе отбелязана 30-годишнината от първия „хлорен” протест.

Лаборатория от Букурещ да измери показателите на въздуха в Русе поискаха протестиращи в крайдунавския град на среща с областния управител Галин Григоров, състояла се в сряда вечерта.

Дискусията бе част от инициативите по повод 30-годишнината от първата демонстрация в Русе срещу хлорните обгазявания. В обсъждането на проблемите с чистотата на въздуха се включиха оргазаторките на протеста от 28 септември 1987 г. Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова.

Изразено бе съмнение, че станциите в Русе не дават достатъчно ясна картина на качеството на въздуха и не посочват замърсителите. Поискано бе съдействие от областния управител за ангажирането на лаборатория от румънската столица, която да направи паралелни замервания. Изразено бе също недоволство, че Григоров е единственият представител на властта, присъстващ на обсъждането на толкова наболял за Русе проблем.

„Учудена съм, че кметът на града не е сред нас”, каза Цонка Букурова.

Областният управител даде дума да организира среща до средата на октомври с участието на русенските депутати. Ще бъдат поканени и шефовете на предприятията, които се смятат за замърсители на въздуха в града.

Със заупокойна молитва в храма „Света Троица” в късния следобед в сряда бе почетена паметта на участниците в събитията отпреди 30 години, които вече не са между живите. След това от църквата тръгна шествие към Паметника на Свободата по някогашния маршрут, водено от Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова. Пред монумента то бе очаквано от участниците в протеста под наслов „Чист въздух за Русе”. Двете групи се сляха и обиколиха заедно Паметника на Свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари