Ла Ниня е в ход, което предвещава по-студена и бурна зима

0
Световната метеорологична организация обяви събитието Ла Ниня
Световната метеорологична организация обяви събитието Ла Ниня

Световната метеорологична организация обяви събитието Ла Ниня

Климатичното събитие Ла Ниня (La Niña) е в ход, което предвещава по-студена и бурна зима от обикновено в северното полукълбо, но 2020 остава вероятно да бъде една от най-топлите години, откакто се правят надеждни измервания по въпроса.

Световната метеорологична организация обяви събитието Ла Ниня - охлаждане на повърхностните океански води по тихоокеанското крайбрежие на южноамериканските тропици - за да помогне на правителствата и хуманитарните агенции да планират екстремни метеорологични събития по целия свят, пише News.bg.

Ла Ниня (малкото момиче в превод от испански) е "студената" фаза на южните колебания на Ел Ниньо, поредица от океански и климатични събития в Тихия океан, които оказват глобално влияние върху температурата, бурите и валежите.

Възможните въздействия през 2020 г. включват по-сухи от обичайните условия в Източна Африка, добавяне към предизвикателствата за продоволствената сигурност в региона, по-влажни условия в големи части от Югоизточна Азия и Австралия и все по-интензивни урагани в Атлантическия океан. На Карибите сезон 2020 е един от най-активните в историята.

Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация, каза: "Ел Ниньо и Ла Ниня са основни, естествени двигатели на климатичната система на Земята. Но всички природни климатични събития сега се случват на фона на предизвикани от човека климатични промени, които влошават екстремните метеорологични условия и засягат водния цикъл. "

Докато Ел Ниньо, топлата фаза на климатичния феномен, може да предизвика суша в Австралия и Индия и да увеличи циклоните в тропическия Тихи океан, La Niña може да доведе до понижаване на температурите в източните части на Тихия океан до 3-5C, което има охлаждащ ефект върху глобалните температури.

Според Taalas обаче това сега е повече от компенсирано от глобалното отопление, а 2020 г. "остава на път да бъде една от най-топлите регистрирани години", като се очаква 2016-2020 да бъде най-топлият период от пет години.

"Годините в Ла Ниня са по-топли дори от годините със силни събития от Ел Ниньо от миналото", каза Таалас.

Очаква се тазгодишният La Niña да издържи през първото тримесечие на следващата година и е оценен от WMO като "умерен до силен". За последно имаше силно събитие през 2010-11 г., което допринесе за наводненията в Пакистан през 2010 г. и наводненията в Куинсланд през 2010-11 г.

Събитията в Ла Ниня се определят от температурите на морската повърхност, падащи с повече от 0,5 ° С за поне пет последователни тримесечни периода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари