КЗК отново спря поръчките за нови влакове

0
Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо са за 1,5 милиард лева
Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо са за 1,5 милиард лева Снимка: БДЖ

Жалби има за 35 електромотриси, както и за 7 двуетажни, които общо са за 1,5 милиард лева

За втори път Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира след жалби поръчки за нови влакове, които общо са за над 2,7 млрд. лв. Блокирани са две от процедурите, пише вестник "24 часа".

Първия път стопирането беше за обявени поръчки от служебното правителство. След смяната на министрите на транспорта новият - Георги Гвоздейков, прекрати процедурите, за да бъдат преработени, а след това - на 4 септември и на 6 септември, обяви нови.

Обществените поръчки са четири. Първата е за доставка на 20 едноетажни електрически влака тип push-pull за скорост от 200 км/ч с капацитет от минимум 300 седящи места. Прогнозната стойност е над 1,2 млрд. лв. без ДДС.

Втората е за доставка на 35 електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 200 седящи места. Прогнозната стойност е 1,1 млрд. лв.

Третата е за 7 двуетажни електрически мотрисни влака с капацитет от минимум 300 седящи места. Оценени са на 410,528 млн. лв.

Четвъртата изисква доставка на 18 електрически маневрени локомотива в две позиции. За тях прогнозната цена е 68,36 млн. лв. Условие при всички търгове е 15 години поддръжка и обучение на персонала.

Обжалвани са поръчките за 35-те електромотрисни влака, както и за 7-те двуетажни, които общо са за 1,5 млрд. лв.

Жалбата срещу условията в процедурата за 35-те мотриси е подадена в антимонополната комисия от чешката “Шкода транспортейшън”, а производството е образувано на 9 октомври. На 19 октомври КЗК се произнася с определение, че спира временно поръчката.

Аргументите на министерството на транспорта да не се спира процедурата са, че няма да се спази предвиденият срок за доставка, който е обвързан с усвояване на европейското финансиране по плана за възстановяване до края на 2026 г. Забавянето може да доведе до невъзможност България да получи европейските средства и да се наложи държавата да поеме тези разходи, посочват от ведомството. Ще се забави и модернизацията на влаковия състав, която е предпоставка за икономически растеж и ще доведе до съществени екологични преимущества за обществото.

От министерството подчертават още, че инвестицията в 35-те едноетажни електрически мотрисни влака е от висок обществен интерес и е част от общата концепция в плана за възстановяване. Тяхната цел е реформиране и модернизиране на железопътната пътническа услуга и привличане на повече пътници.

КЗК обаче не уважи мотивите на министерството и смята, че е по-добре да се проверят посочените в жалбите факти и дали отговарят на закона. Успокоява обаче, че решенията както на антимонополната комисия, така и на ВАС са бързи и няма да забавят процедурата.

Втората жалба е на “Щадлер Полска” и е срещу условия в процедурата за седемте двуетажни електрически мотриси. Производството е започнало на 24 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари