Квартал в Русе държи абсолютния рекорд за снеговалеж в равнинната част на България

44

Връх Вихрен пък е мястото, където е поставен абсолютният рекорд за цялата страна

Зимното време влезе в пълна сила не само у нас, но и в Южна централна Аляска през 2023 г.

Анкъридж регистрира най-снежния си ноември от началото на воденето на отчети през 1953 г. - и достигна тази граница малко след средата на месеца. Освен това близкият планински проход се доближи до националния рекорд за 24-часов снеговалеж, пише Snowpocalypse Now: Anchorage Smashes Snowfall Records, NASA Earth Observatory, цитирани от nauka.offnews.bg

Сателитните изображения показват драстични промени

Изображенията по-долу улавят прехода към зимата в и около най-големия град в Аляска. Те са получени от MODIS (Спектрорадиометър за изображения с умерена разделителна способност) на спътника Aqua на НАСА на 26 октомври (вляво), преди да е паднал значителен сняг над Анкъридж и на 19 ноември (вдясно), два дни след като натрупа достатъчно сняг, за да се постави нов месечен рекорд. Към този момент наземните измервания в офиса на Националната метеорологична служба в Анкъридж са регистрирали 993 милиметра снеговалеж през ноември, надминавайки предишния рекорд от 985 милиметра от 1994 г.

Сателитен изглед около Анкъридж, Аляска, заснет от сателита Aqua на НАСА на 26 октомври 2023 г. (вляво) и на 19 ноември (вдясно). Кредит: NASA Earth Observatory images by Wanmei Liang, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview.

Интензивни снежни бури и тяхното въздействие

Голяма част от снега - около 500 милиметра - пада по време на буря, продължила от 8 до 10 ноември. Поставени са нови денонощни рекорди за снеговалеж за 8 и 9 ноември по време на тази буря. Това причинява прекъсване на електрозахранването, лоши пътни условия и затваряне на офиси, според новинарските съобщения. Друга буря, при която пада още близо 23 мм на 13 ноември, добавя още затруднения и училищата преминават към дистанционно обучение за няколко дни.

Екстремни снеговалежи в планинските райони

В отдалечените планински райони се наблюдава много повече снегонатрупвания. Проходът Томпсън в планините Чугач, на около 220 километра източно от Анкъридж, според съобщенията е получил 1,8 метра нов сняг на 8 ноември.

Това количество, измерено в едно от най-снежните места в щата, се доближава до вековния рекорд на САЩ за снеговалеж за период от 24 часа. Силвър Лейк, Колорадо, все още държи първото място от април 1921 г., когато 1,9 метра сняг падат в Скалистите планини.

Абсолютни рекорди за снеговалежи

Най-големият общ сезонен снеговалеж

Невероятните 28,96 метра са регистрирани в ски зоната на връх Бейкър (Mount Baker) (1280 м надморска височина) в щата Вашингтон през снежния сезон от 1 юли 1998 г. до 30 юни 1999 г. Това е най-обилният снеговалеж, регистриран за сезон за което и да е място според NOAA.

Рекордите на България

Според форума stringmeteo.com рекордът за планински станции е на х. Вихрен - 4,72 метра от 1950 г., което е абсолютен рекорд за цяла България.

Рекордът в равнинната част на България се държи от квартала на Русе "Образцов чифлик" - 1.70 м на 23.02.1954 г. абсолютен рекорд за равнинната част на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    2
    Az
    Цял роман за Аляска и 8 реда за България. А общото със заглавието е точно 4 реда. И мен какво ме интересува Аляска, да бяхте написали заглавие за там
  • 18
    1
    Дани
    За един ден паднал сняг (1,70м)и сигурно никой не се е оплаквал а са се радвали на хубавата зима!!!А сега няма и 17см и се обявява бедствено положение!!!Излезте бе хора с лопатите (както е било едно време),не чакайте само общината да върши всичко!!!!Паркирате под прозорците ни,а не идвате да ринете сняг!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари