Кунчев: Правителството отхвърли предложението за удължаване на извънредната Covid обстановка

1
При необходимост, може да върнем част от COVID мерките
При необходимост, може да върнем част от COVID мерките Снимка: БГНЕС

В зависимост от ситуацията, ние винаги можем да върнем част от мерките

Това каза за БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че предложението му срокът на извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължен до 15 май не е било прието от правителството.

Ние сме направили анализ и сме подали някои промени - и в закони, и в наредби, които трябва спешно да се направят. Имаме уверението на парламента, че ще ги разгледа максимално бързо, тъй като по никакъв начин не трябва да се пречи на противоепидемичната дейност, обясни доц. Кунчев.

В петък депутатите от управляващата коалиция предложиха законови промени, с които се дава възможност да се въвеждат противоепидемични мерки след края на извънредната обстановка по предложение на главния държавен здравен инспектор и със заповед на министъра на здравеопазването.

Доц. Кунчев посочи, че е направил предложението си за удължаване на извънредната епидемична обстановка на база данни от страни в Западна Европа и увеличена заболеваемост от три до пет на сто в страни като Австрия, провинция Бавария и Шотландия.

Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни, каза той.

Според него може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. „Има възможност и ние да вървим в тази посока, макар и не веднага. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази възможност“, обясни доц. Кунчев.

В България и в момента могат да влизат хора от всички страни, само че тези от тях, които нямат сертификат и нямат имунизация, подлежат на карантина, припомни главният държавен здравен инспектор. Тук облекчението ще бъде за определен брой страни, ако не расте заболеваемостта, лицето да не се поставя под карантина, дори при липса на сертификат, уточни той.

Относно украинските бежанци и липсата на пълно ваксинационно покритие сред децата, доц. Кунчев отбеляза, че към общопрактикуващите лекари вече са изпратени пълни указания за това какъв е ваксинационният календар в Украйна, как да се навакса и с кои ваксини да се започне. По думите му това, по което се работи в момента, е индивидуален имунизационен план за догонване на имунизациите на всяко дете, в зависимост от възрастта и имунизациите му до момента.

Доц. Кунчев участва в научно-практическа конференция в „Боровец“, посветена на комуникацията с пациенти за подобряването на ваксинационното покритие в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари