Ангел Кунчев: Малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията

0
Той напомни, че на първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове и пред лекарските кабинети
Той напомни, че на първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове и пред лекарските кабинети Снимка: bTV / стоп кадър

Над 2/3 от българите вече са се срещали с вируса, но новите варианти могат да заобиколят имунитета, уточни той

Много малко вероятно е през лятото да бъдат затваряни заведенията заради разпространението на COVID-19. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той напомни, че на първо време маските ще станат задължителни в болниците, ДКЦ-тата, социалните домове и пред кабинетите на общопрактикуващите лекари. Това са места, в които се събират болни хора и е по-вероятно да срещнем вируса, обясни епидемиологът.

В магазините и градския транспорт маски отново ще се изискват на следващ етап, ако се налага, допълни доц. Кунчев.

„Малко над 2/3 от българите са се срещали с COVID-19, ако съберем преболедувалите, имунизираните и скритата заболеваемост. Но новите варианти имат възможност да заобиколят този имунитет“, обяви още главният държавен здравен инспектор.

По думите му в страната ни има налични всички разрешени ваксини срещу вируса. Интересът към тях се завръща. Повечето хора си поставят първо или втора бустерна доза.

Най-лошият вариант е наесен да се появи коренно различен щам, но не вярвам това да се случи, коментира доц. Кунчев. Той допълни, че се правят опити са създаване на ваксина срещу щама „Омикрон“, но проблемът е, че той непрекъснато мутира.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари