Културни дейци протестираха в Русе

1
Без култура няма държава и без култура всичко е плява
Без култура няма държава и без култура всичко е плява Снимка: Бисер Тодоров / БТА

Без култура няма държава и без култура всичко е плява

Представители на културните институции в Русе протестираха в Деня на народните будители.

Те се събраха пред Дома на културата в града, а след това организираха шествие по централната пешеходна улица.

"Искаме на културата в България да ѝ бъде отредено подобаващо място. С новия бюджет правителството замита този сектор в ъгъла и може би не си дава сметка, че днешното развитие на културата и образованието е бъдещето развитие на нацията", каза солистката в Русенската опера Андреана Николова, цитирана от БТА.

По думите ѝ методиката за финансиране на културните институции се оказа "болно дете и трябва да бъде веднага преразгледана".

Протестът е срещу ниските заплати в сектора и срещу невъзможността чрез делегирания бюджет да се отделят средства за ремонт на материалната база.

"Държавата трябва да си дойде на мястото и да се погрижи за културата си. Този протест не е само на дейците на културата, но и на всички потребители на културата. Отглежда се поколение, което не е ходило на театър, на концерт, не чете, не знае какво богатство се съхранява в собствения му град", каза още Николова.

Актьорът от Държавния куклен театър в Русе Димитър Пишев заяви, че "без култура няма държава и без култура всичко е плява".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Некултурен
    По цял ден пият по барчетата и не работят и сега искат големи заплати, тая противна и некадърна пасмина! Убий артисти или служител на музей, спаси България!
  • 0
    2
    културен
    Спокойно.Пенчо Милков ще ви оправи като го преизберете.
  • -1
    1
    русенец
    В Канада има 6 (шест) броя оперни театри, които не са на пълна държавна издръжка. Канада е почти 40 милиона население и са десетата страна по БВП в света. Колко опери искате да има в България, която я има, я няма 6 000 000 души, за мястото по БВП изобщо не повдигам въпроса?! Ако някой иска да прави и издържа опера в Мартен примерно, то нека го направи, но да е за негова сметка. Събираме стотинки за да лекуваме децата си, а купуваме Военна техника за милиарди, че и десетина опери издържаме, филхармониите и театрите не ги броя. Дайте да направим във всеки град и по един цирк, че само с Общински съвет не е интересно. Хубаво искате пари, ама откъде да дойдат?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари