Русенски актьори се опасяват, че средствата няма да стигнат до хората

1
Културните дейци посочват и, че сценичните изкуства липсват в по-малките и по-бедни региони
Културните дейци посочват и, че сценичните изкуства липсват в по-малките и по-бедни региони Видео: NOVA

Културните дейци посочват и, че сценичните изкуства липсват в по-малките и по-бедни региони

След като участваха в протестите за финансиране на сценичните изкуства и извоюваха бюджет, сега актьорите се притесняват от това, че заради изпуснати срокове може парите да не достигнат до хората и да се върнат в бюджета.

Актьорът Ивайло Ненов от Драматичен театър „Сава Огнянов“- Русе каза в „Твоят ден“ по NOVA, че освен допълнителни средства, по време на протеста са искали и законови промени, но в настоящия момент не се работи по въпроса. Актьорът Димитър Пишев от Държавния куклен театър посочи, че настоящата методика на финансиране не позволява сценичните изкуства да бъдат насочени и към по-малките, и по-бедни региони, защото тя е базирана на изкараните пари, а не на брой зрители.

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че парите ще стигнат до хората и се работи по намаляване на забавянето. Той посочи, че системата за финансиране има нужда от промяна, тъй като тя е довела до крайност на прекалено комерсиализиране. Найденов поясни, че независимо от прогнозите, директорите на театрите не знаят с какъв бюджет ще разполагат, защото той се базира на приходите от предходната година. Министърът каза, че и Министерството на културата, и директорите трябва непрекъснато да правят преизчисления. Той поясни, че точни прогнози не могат да бъдат изготвени, а това пречи на воденето на воденето на културни политики.

Найденов обясни, че от МК имат нова идея, която да реши въпроса окончателно. „Периодът на преизчисление на субсидията да не бъде един месец, а да се промени на една година“, обясни той. Министърът допълни, че проблемът с малките населени места и достъпа до култура продължава да е актуален. Той изрази надежда, че ще се въведат промени и в тази посока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Ццц
    Пишев се казва момчето, не Фишев. Още не съм прочел всичко, но не започвате добре :)
  • 4
    4
    до 2
    Ти си ясен и свободен да е входът няма да отидеш!
  • 7
    3
    Русе
    Театър е имало и по турско! Срам и позор!
  • -1
    2
    Това ли е
    В тая мизерия на народа само театър му липсва. Достатъчен му театърът на взаимно ползващите се политически партии.
  • -10
    1
    АСАНЧО
    Поредните клакьорчета на пъпъдаебъ най-корумираната партийка в историята на България!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари