Кукленият театър превръща терена на хотел "Ислях хане" в лятна сцена

0
Пустеещото и буренясало пространство се намира до Кукления театър
Пустеещото и буренясало пространство се намира до Кукления театър Снимка: Google Street View

Пустеещото и буренясало пространство се намира до Кукления театър

Кукленият театър в Русе ще превърне терена на някогашния хотел "Ислях хане" в лятна сцена, съобщи директорът на културния институт Теменуга Хараланова.

Теренът бе предоставен за временно ползване след решение на Общинския съвет. Пустеещото и буренясало пространство се намира до Кукления театър, който се помещава в двореца на Александър Батенберг.

Идеята е да се създаде сглобяема сцена, на която да се изнасят представления за деца и родители. Предвижда се да има 100 седящи места. Стената към лятната сцена ще бъде изрисувана в 3D-графити.

"Искаме да обособим средище за радост и забавление за децата, а и за техните родители. Ще има куклен театър под звездите, спектакли за възрастни, а също и детски работилници", обясни Хараланова, цитирана от БТА.

Тя каза, че теренът трябва да бъде почистен, като под горния земен слой са и мазетата на "Ислях хане".

"Обаждат ми се хора, които искат да се включат като доброволци. Мисля, че с помощта на спонсори - приятели на театъра, ще успеем да се справим", обясни Хараланова.

Тя каза, че предстоят още процедури, като началото на ремонтните дейности ще бъде поставено напролет. Ако всичко е наред, лятната сцена трябва да бъде готова за Деня на детето - 1 юни.

Хараланова каза, че е тъжно, тъй като "Ислях хане" е съборен. По думите ѝ трябва да си пазим "старинките".

"Ислях хане" е построен през 60-те години на 19 век и е бил най-реномираният хотел в българските земи тогава. Оборудван е с мебели и сервизи от Виена. Има всички удобства за гостите, които идват по река Дунав от Западна Европа. В хотела се сервирали френски и италиански вина. В него българите организират и първите балове.

В ресторанта към хотела е създадена и прочутата торта "Гараш" - през 90-те години на 19 век, от кулинарните умения на Коста Гараш.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари