Куклен театър - Русе готви нов спектакъл за възрастни

2

Започнаха репетициите на „Ясен и Омая“ - магическо пътешествие в света на българските народни приказки

На 14 юни в Куклен театър Русе започнаха репетициите на нов и вълнуващ спектакъл, предназначен за цялото семейство, който обещава да бъде истинско магическо пътешествие в света на българските народни приказки. Създадена по мотиви от „Неродена мома“, пиесата „Ясен и Омая“ е дело на талантливата актриса и автор Петя Миладинова. Творбата е избрана сред номинираните текстове за куклен театър в престижния конкурс за драматургия на Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.

В сърцето на пиесата се крие вълнуваща любовна история, в която главният герой се влюбва в неродено същество, само по себе си вълшебно и невъзможно. „Ясен и Омая“ разказва една приказка за много разбити сърца, в която всички герои са жертви. Халата, която изпълнява ролята на антагонист, се опитва да нанесе зло на Ясен, но в крайна сметка сама се превръща в жертва на собствената си злина. Според Петя Миладинова всички герои в тази история имат своите мотиви да бъдат лоши, зли и жестоки, но постепенно те откриват своята пътека, по която чувствата разцъфтяват по неочакван начин. Пиесата завършва със силното послание, изразено в двустишието на автора:

„И какво да кажем накрая?

Любовта е най-силната омая!“

Режисьор на спектакъла "Ясен и Омая" ще бъде Ивайло Марков, който притежава изключителен талант в областта на кукления театър. Сценографията и куклите ще бъдат дело на Наталия Гочева, добре позната вече на русенската публика със своята изумителна работа по спектаклите „Орфей“ и „Пинокио“, които донесоха на театъра множество награди и номинации. С предизвикателството да изработи музикалната и звукова среда е натоварен младият актьор от трупата на русенските кукленици Васил Маринов, съобщиха от културната институция.

Екипът от изключителни актьори на Куклен театър Русе и художественото ателие на културния институт, водено от Георги и Таня Пасеви, обещават на своята публика истинско потапяне във вълшебния свят на българските народни приказки. Те ще ни пренесат във вълнуващо и заредено с емоции пътешествие, което е възможно само чрез магията на кукления театър.

Внушителната театрална продукция „Ясен и Омая“ ще дебютира пред публиката на Куклен театър Русе в началото на новия театрален сезон, през есента на 2023 година. Това ще бъде шестото заглавие в репертоара на театъра от типа „семейни спектакли“ или „куклен театър за възрастни“ подходящи за деца над 7 и 10 години. Останалите заглавия в афиша на кукления театър от този тип са „Криворазбраната цивилизация” по Добри Войников, „Пинокио” по Карло Колоди, „Малката кибритопродавачка” по Ханс Кристиян Андерсен, „Том Сойер” по Марк Твен и „Орфей” по античния мит и операта на немския композитор Кристоф Глук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари