КТ "Подкрепа" - Русе: Младите учители бързо се отказват от професията

8
Според Гицка Харизанова по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но се и отказвали
Според Гицка Харизанова по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но се и отказвали Видео: Кис 13

Според Гицка Харизанова по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но се и отказвали

Около 10% от учителите в България са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. Това показват официалните данни от Министерството на образованието и науката, предаде Кис 13.

Според КТ "Подкрепа", това означава, че увеличаването на възнагражденията само по себе си не може да задържи младите учители в системата на образование, за да спре тенденцията на застаряване на учителската професия.

Оказва се че по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но поради липса на качества бързо се отказвали от учителството. Едно от нещата, заради които младите учители не се задържат в системата, е изпълнението на несвойствени задължения.

Качествено образование не може да се постигне без качествени учители, категорични са синдикалистите от КТ "Подкрепа". За да стане това обаче по-високите възнаграждения не са достатъчни.

Според синдикалистите, младите кадри няма да остават в системата, докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    Николаев
    Не само млади учители се отказват от професията. Познавам двама в непърва младост, които избягаха от икономическия, когато директорстваше шизофреничката Румянка Белчева. Избягаха от нея, не от учениците !!!
  • 3
    5
    Русенка
    Работата на учителите в наше време е по трудна от преди - хулиганчетата си имат родители, които често са още по големи хулигани от децата си. Като се сблъскат с една луда майка, дето си мисли, че щом си е дала детето в едно училище да учи, то всички учители са и нещо като безплатни слуги, а отрочето и е нещо като принц. Естествено, че ще бягат.
  • 3
    4
    mischi
    Много сте прав, г-н Данчо! Придружавала съм инспектори за разглеждане на инциденти в училища (в централна Европа) и ми се изправяха косите от това, което чувах. А учителите нямат право дори на самозащита, защото учениците са непълнолетни. Винаги се питах кой все още се осмелява при такива обстоятелства да стане учител? Шапка им свалям, без тях обществото не може. И дано обществото го осъзнае скоро!
  • 15
    3
    Данчо
    Като се има предвид какви са учениците и още по вече родителите им, нищо чудно. Най трудно се работи с хора.
  • 1
    2
    фигаро
    Чиста боза. Учителите са добре заплатени, не ходят на работа в производството с нощни смени за смешни пари, ваканции и отпуски половин година, просто ги мързи да си изпълняват задълженията.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари