КСНС излезе със 7 препоръки към правителството и парламента за армията

0
Нестихващите конфликти изправят страната ни пред съществени предизвикателства, заяви президентът
Нестихващите конфликти изправят страната ни пред съществени предизвикателства, заяви президентът

Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства, заяви президентът

Президентът Румен Радев с изявление след Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на заседанието днес беше „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Членовете на Съвета се обединиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския регион, нестихващите конфликти в Близкия Изток и Азия, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства”, посочи държавният глава, предава Нова телевизия

Президентът отчете, че страните от региона заделят все по-голям ресурс за превъоръжаване с нови образци техника и развитие на иновативни технологии с военни предназначения.

Процесът за придобиване на нови способности и поддържане на високи технологични въоръжени сили е все по-отчетлив. В рамките на заседанието беше актуализирано на въоръжените сили на България, с оглед тяхната роля за гарантиране на суверенитета, сигурността, независимостта и защитата на териториалната цялост на страната”, добави Радев.

Държавният глава посочи още, че на заседанието са очертани областите с определени дефицити от способности и технологично изоставане в тяхното развитие, породени от „недостатъчно финансиране и ограничения в нормативната уредба”.

Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства. Проектите за модернизация на видовете въоръжени сили не се развиват балансирано”, категоричен е той.

Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия. 

2. Изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите и развитието на съвременните технологии инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили на Република България до 2032 г. 

3. Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г., така че крайната цел да бъде постигната още през 2023 г. 

4. Министерски съвет да осигури финансов ресурс за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника с приоритет недопускане загуба на способности за контрол на въздушното и морското пространство на Република България. 

5. Изпълнителната власт да предприеме действия за предоляване на изоставането и осигурява придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на Сухопътни войски.

6. Министерски съвет да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, така и средства от приходната част на бюджета на Министерството на отбраната и

7. Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във Фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване участието в акселератора на иновации на НАТО, наречен DIANA. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Трагедия ...
    Изплюха камъчето: Нямаме боеспособна армия! От 1990 г. насам българската армия е в процес на непрестанно свиване. След 1998 г. се дава ход на т.нар. „реформа“ в армията, изразяваща се в поетапното ѝ съкращаване. Личният състав се демотивира чрез посочени срокове за разформироване на поделения, чрез непрекъснати кадрови трансформации, свързани с промяна на изисквания за длъжност и свързаните с това несъответствия. По-голямата част от висококвалифицирания офицерски състав се освобождава от служба. Наред с това се назначават редови кадрови военнослужещи, без особени изисквания за образование и интелектуални качества. Предвидения бюджет за реформиране се използва за непрекъсната промяна в дислокацията на частите. Останалата без поддръжка, поради липсата на материален ресурс и квалифициран състав в продължение на почти 20 години съветска бойна техника и въоръжение, в по-голямата си част вече неизправна, се препредава от все по малоброен и все по-некомпетентен личен състав. На 29 март 2004 г. България се присъединява към НАТО и следва масивно съкращаване на персонал и техника. От близо 70 000 души армията е сведена до 51 000 и се предвижда поетапно да бъде намалена до 23 000 души.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари