Крум Зарков поздрави министър Събев за инициативите му по отношение на корабоплаването в Дунав

3
Зарков отправи питане към министъра и остана крайно доволен от отговора
Зарков отправи питане към министъра и остана крайно доволен от отговора Снимка: БГНЕС

Народният представител от „БСП за България“ Крум Зарков постави въпрос по отношение на проблемите пред корабоплаването в българския участък на река Дунав.

По време на вчерашния парламентарен контрол той попита министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев какви мерки ще бъдат предприети за гарантирането на нормалното целогодишно корабоплаване в българския участък на река Дунав, научаваме от Русе Медиа.

Министър Събев отговори, че в момента регулярно драгиране в българския участък практически няма и разясни какво е направено до момента и какво се предвижда за в бъдеще. В реплика Крум Зарков, каза, че е удовлетворен от пълнотата на отговора, който е получил. „Действително това са мерките – регулярното драгиране, проверка на начина, по който си вършат работата компетентните структури.“ заяви Зарков.

Той поздрави министър Събев за инициативата за по-тясно сътрудничество с румънската страна. Необходима е и компетентна работа за да се осигури финансирането от страна на европейските институции, допълни Зарков. „Имате нашата пълна подкрепа по този въпрос и трябва да се действа в бързи срокове, защото иначе откъснати остават не само нашият град Русе и тази част на България от Европа, но е и изключително сериозна пречка за развитието на цяла Северна България.“

В отговора си Николай Събев каза, че в момента се изпълнява проект с европейско финансиране, по който са осигурена драга, тръби за транспортиране на извлечения материал, несамоходен кораб, който да го събира и понтон, до края на месец март т.г. се очаква да бъде доставен и маневрен кораб. Министърът подчерта, че е назначена проверка пред звеното на вътрешен одит на Министерство на транспорта и съобщенията, която да установи дали ръководството на Изпълнителна агенция проучване и поддържане на река Дунав е изпълнявало добросъвестно задълженията си с наличните ресурси, докато е чакала пристигането на съвременната професионална техника.

От отговора на министъра стана ясно, че самостоятелна драгажна дейност от агенцията може да започне да се изпълнява в края на 2022 или началото на 2023 година. Той допълни, че българската и румънската страна ще кандидатстват по съвместен проект за да се постигне това и в дългосрочен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари